200.000 novih radnih u sledećoj godini

Velimir Ilić

200.000 novih radnih u sledećoj godini

Društvo -
Građevinska direkcija Srbije trenutno samo u Beogradu zida 5.300 stanova, a po modelu beogradskog naselja Vojvode Stepe otvoriće se i gradilišta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu

BEOGRAD - Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da će u Srbiji, tokom mandata ove vlade, biti otvoreno oko 200.000 novih radnih mesta, ali i da će biti završeni Koridor 10, auto-put od Beograda do Čačka i nastavljena državna gradnja stanova. Ilić je rekao da će za 38 meseci biti završene deonice autoputa Beograd-južni Jadran od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, naglašavajući da je za taj posao obezbeđeno finansiranje pod povoljnim uslovima.

Na pitanje koja je sudbina ulaska tog auto-puta u Beograd i deonice od Preljine do Požege, Ilić je rekao da će najverovatnije biti dodeljena koncesija, a putem koncesije će se, kako je dodao, verovatno graditi i deonica od Požege do Boljara odnosno do granice sa Crnom Gorom.

Najavio je i da će se graditi još jedan most na Savi za pun profil auto-puta.

Iako je ministar finansija Mlađan Dinkić najavio da država više neće graditi stanove za tržište, Ilić je kazao da država "nastavlja izgradnju tih kvadrata", jer posao koji daje rezultate ne treba prekidati.

Građevinska direkcija Srbije trenutno samo u Beogradu zida 5.300 stanova, a po modelu beogradskog naselja Vojvode Stepe otvoriće se i gradilišta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, podsetio je Ilić.

On je rekao da još nije poznato koliko će se tačno zidati stanova, ali je dodao da će svakako profit od oko 1,5 milijardi dinara, koji je Direkcija ostvarila u ovoj godini, uz kredite, biti uzidan u nove kvadrate.

"Projekti koje je pokrenula su se pokazali kao dobri i ne vidim nijedan razlog da se taj posao ne nastavi. Posebno što država u tom poslu nema izdatke iz budžeta. Jedan od ciljeva ove vlade je da u Srbiji nema beskućnika, jer nema srećnog čoveka bez krova nad glavom", istakao je Ilić.

On kaže da je doneta odluka da se dva miliona evra dodeli gradovima koji imaju spremne projekte i lokacije za socijalne stanove - to su Kragujevac, Pančevo, Niš, Čačak, Zrenjanin, Kikinda i Kraljevo.

"Gradiće se 10.000 kvadrata. Plan je da se omogući otkup tih nekretnina po ceni od oko 350 evra po kvadratu. Primera radi, ako se dozvoli otkup na 15 godina, mesečna rata ne bi trebalo da premaši 30-40 evra", kaže Ilić.

Na pitanje da li će katastar uspeti da upiše sve nelegalne objekte za dve godine, on je rekao da je predlog da zakon o katastarskoj legalizaciji bude u primeni do kraja 2014.

"Srbija sa 1,3 miliona nelegalnih objekata i sa oko tri miliona građana koji nemaju nikakvu imovinu, više ne može da funkcioniše", istakao je Ilić.

On je dodao da je u pripremi novi zakon o planiranju i izgradnji i obećao građanima da će brže i jednostavnije dolaziti do dozvola za gradnju.

"Naknada za uređenje zemljišta, što je veliki teret za investitora, neće više biti uslov za izdavanje građevinske dozvole. Ta obaveza će se plaćati pre dobijanja upotrebne dozvole. Taj zakon će pokrenuti Srbiju", smatra Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track