NVO: Vratiti naknadu za korišćenje motornih vozila

NVO: Vratiti naknadu za korišćenje motornih vozila

Društvo -
U studiji koju je radila nevladina organizacija Ekološki centar "Stanište" iz Vršca predloženo da se vrati naknada za korišćenje motornih vozila i da ona zbog svoje važnosti postane porez

BEOGRAD - Ukidanjem naknade za korišćenje motornih vozila smanjeni su budžeti opština za zaštitu životne sredine i zbog toga bi ona trebalo ponovo da se naplaćuje, ocenjeno je danas u studiji koju je radila nevladina organizacija Ekološki centar "Stanište" iz Vršca.

Na predstavljanju studije "Reforma lokalne politike zaštite životne sredine u Srbiji i pristupanje Evropskoj uniji" u Beogradu, predstavnici te organizacije podsetili su da je ta naknada ukinuta 1. oktobra prošle godine, kada je ukinuto 138 parafiskalnih nameta.

Dragan Maksimović iz centra "Stanište" rekao je da je u studiji predloženo je da se vrati naknada za korišćenje motornih vozila i da ona zbog svoje važnosti postane porez. On je rekao da se predlaže i da se iznos te naknade umanji i utvrdi skala odnosa raspodele između republičkog i lokanih budžeta, zavisno od razvijenosti opština.

"Ta naknada je u 30 opština bila skoro jedini prihod za zaštitu životne sredine", rekao je Maksimović i dodao da će se smanjiti obim i kvalitet realizacije programa zaštite životne sredine lokalnih budžetskih fondova, naročito u nerazvijenim područjima.

Kako je rečeno na predstavljanju studije, skoro 90 odsto opština u Srbiji na programe zaštite životne sredine troši manje novca nego šsto je to zakonski minimum. Do kraja 2012. godine u svim lokalnim samoupravama u Srbiji ostalo je ukupno za sve godine neutrošeno četiri milijarde dinara, navodi se u studiji.

Prema anketi u kojoj je učestvovalo 107 opština, 25 odsto njih nema odgovarajuću službu za sprovođenje Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, a 98 odsto opština obaveštava javnost o pristiglim zahtevima za procenu uticaja. U studiji su analizirani uzroci problema navedenih u Nacionalnom programu zaštite životne sredine. Analizirano je 145 opština u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track