Mihajlović: Savatijević član UO EPS kada je dobio 1,2 miliona evra

Afera Kolubara

Mihajlović: Savatijević član UO EPS kada je dobio 1,2 miliona evra

Društvo -
Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Radosav Savatijević bio član UO EPS kada je za eksproprijaciju kuže dobio 1,2 miliona evra, a avansna uplata izvršena je dva dana posle odluke

BEOGRAD - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Radosav Savatijević bio član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) koji je odlučio da on dobije 1,2 miliona evra za eksproprijaciju kuće u Vreocima. Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazala da je isplata avansa izvršena na osnovu odluke UO, bez rešenja o eksproprijaciji i na osnovu uputstva koje je napisao tadašnji generalni direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran.

"Dva dana nakon toga izvršena je isplata (Savatijeviću) u trenutku kada nije bilo novca da se isplati prvi prioritet eksproprijacije, od čega zavisi da li mi imamo ili nemamo struju", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je kazala i da se Savatijevićeva kuća nalazi daleko izvan zone drugog prioriteta eksproprijacije i da ne bi došla na red za rušenje ni za sedam godina, a imajući u vidu tempo i planove širenja kopa pitanje je da li će ikada biti srušena.

Mihajlovićeva je kazala da su problematične i procena veštaka u Vreocima i pitanje koje su kriterijume vršili pri tim procenama.

"Da li je normalno da se četiri žardinjere procene na 10.000 evra, da se garaže u Vreocima procenjuju na 66.000 evra, a da (Savatijevićeva) kuća bude procenjena na 3,4 miliona evra.

To je vrednost kuće u centru Beograda, sa hiljadama kvadrata", istakala je ona. Ministarka je navela i da se Savatijević prijavio da živi u kući u Vreocima dva dana pre odluke Upravnog odobra EPS-a iz februara 2010, dok je u planu Vlade o eksprorijaciji za širenje ugljenokopa RB Kolubara iz 2007. navedeno da morate tada da imate prijavu (stanovanja) da bi ušli u plan otkupa zemljišta.

Mihajlovićeva je kazala da je sporan i plan Vlade iz 2007. godine, ali da ni po tom planu Savatijević nije imao pravo na eksproprijaciju, jer nije bio prijavljen.

Ona je kazala i da u trenutku kada je Savatijević dobio naknadu nije bilo isplaćeno ni 60 odsto ekproprijacija u zoni prvog prioriteta, ni 70 odsto u drugoj zoni.

Ministarka energetike je kazala da su nepravilnosti u eksproprijaciji samo jedna od zloupotreba u Kolubari. "Ne možemo da procenimo kompletnu štetu u Kolubari, ovo je samo jedan od primera i jedna od oblasti u kojoj se desila zloupotreba i kriminal", naglasila je ona. Mihajlovićeva je kazala da ne zna da li su istragom oko zloupotreba obuhvaćeni i ostali članovi UO EPS-a koji su doneli odluku o isplati naknade Savatijeviću. Generalni direktor RB Kolubara Milorad Grčić kazao je da eksproprijacija u Vreocima nije zaustavljena i da će se nastaviti po planu.

Stručnjaci su procenili da se Vreoci nalaze na 570 miliona tona kvalitetnog lignita, pa je projektom, koji su ranije usvojili Kolubara, EPS i Vlada Srbije, predviđeno da preseljenje Vreoca traje osam godina za šta je država obezbedila oko 143 miliona evra. Iz RB Kolubara su ranije upozoravali da će EPS i Srbija imati problema u snabdevanju strujom 2015. ako eksploatacija uglja u Vreocima ne počne 2009. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track