IMIGRANTSKA MAFIJA: Policija švercuje Kineze u Srbiju

Haraju državom

IMIGRANTSKA MAFIJA: Policija švercuje Kineze u Srbiju

Društvo -
Model Pošto policija, odeljenje za strance, dva puta odbije zahtev za vizu, javi se „spasitelj“, koji objasni da sve može da se sredi za keš

BEOGRAD - Pljačkanje stranaca.Državljani Kine koji žele da posete Srbiju turistički, poslovno ili da obiđu prijatelje ili rođake koji rade ovde moraju da daju 5.000 do 6.500 evra mita samo da bi dobili vizu za privremeni boravak, otkriva Kurir.Veza u MUPVize odobrava Uprava za strance MUP Srbije i u toku je, kako saznajemo, istraga protiv „imigrantske mafije“, odnosno policajaca i njihovih pomoćnika kineskih državljana koji Kinezima „sređuju“ boravišne vize za Srbiju.- Srbijom hara „imigrantska mafija“ na čelu s grupom inspektora koji su na vezi s troje Kineza - dvojicom muškaraca i ženom iz kineskog tržnog centra u Bloku 70. Godišnje oni obrnu stotine hiljada evra pošto u Srbiji živi više od 20.000 Kineza - kaže izvor Kurira i objašnjava model po kojem se potkradaju kineski državljani:- Kada neko od rodbine Kineza želi da im dođe u posetu, „domaćin Kinez“ podnosi dokumentaciju s pozivnim pismom Odeljenju za strance, gde odbijaju zahtev dva puta zaredom. Kada Kinez pomisli da nema šanse da mu se odobri poseta, neko ga pozove i objasni da može da mu sve sredi, ali uz novčanu naknadu. Traže 5.000 do 6.500 evra, a inače, izdavanje privremenih boravišnih viza strancima zvanično može da košta najviše 200 evra - kaže izvor Kurira.Kako Kurir saznaje, Odeljenje za kontrolu zakonitosti u radu i Sektor unutrašnje kontrole policije sproveli su proveru zakonitosti rada Uprave za strance. Interna istragaUtvrđene su teške povrede službene dužnosti i zbog nezakonitog, nesavesnog, nemarnog rada predloženo je pokretanje disciplinskog postupka protiv četvorice činovnika (dva načelnika odeljenja i dva policijska službenika). Međutim, postupak nije pokrenut, već su oni dobili samo opomene.

Platio sam 5.000 evra za vizu majciKinez (ime i prezime poznato redakciji) ispričao je da je morao da plati 5.000 evra za vizu za majku.- Sestra je ostala u drugom stanju i rešio sam da pozovem majku da dođe u Srbiju da bi joj pomogla. Prvo pozivno pismo poslao sam decembra 2012. Generalnom konzulatu (GK) RS u Šangaju. Posle dve-tri sedmice pozvala me je žena, predstavila se kao policajac za strance, i rekla mi kada da dođem i u koju kancelariju Uprave za strance i donesem papire i pozivno pismo. Kad sam otišao tamo, odveli su me u kancelariju gde je bila policajka. Pregledala je papire i ispitala zašto tražim da majka dođe. Dve sedmice posle su iz GK pozvali majku i rekli da je zahtev odbijen - priča naš sagovornik.Kada je posle mesec i po dana opet poslao pozivno pismo, ponovio se isti postupak. Zatim je, dodaje, rešio da se raspita među sunarodnicima u Bloku 70 ko može da pomogne.- Rečeno mi je da jedan Kinez u Bloku 70 završava vizu. Pozvao sam ga i rekao je da viza za majku košta 5.000 evra. Predali smo opet pozivno pismo konzulatu, posle desetak dana su me pozvali iz policije i 10. aprila majka dobija vizu - priča naš sagovornik.

Uprava za strance: Bez komentaraNačelnik Uprave za strance Miloš Bujaković nije želeo da govori o sumnjama da pojedini inspektori za novac izdaju privremene boravišne vize Kinezima.- Nama je zabranjeno da komuniciramo bez odobrenja Ministarstva. Sva pitanja pošaljite na Biro za komunikacije - kazao je Bujaković.Iako su pitanja poslata pre pet dana, do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track