ALARMANTNO: Migranti ostaju na Balkanu, a najviše u Srbiji!
Foto: Printscreen Tanjug

Izbegličke muke

ALARMANTNO: Migranti ostaju na Balkanu, a najviše u Srbiji!

Društvo -
EU pokušava da nađu rešenje kako da reše sve veći priliv migranata koji žele da se domognu zapadne Evrope, a dolaze sa područja koji nisu zahvaćeni ratom. Jadan od predloga koji se razmatra jeste da privremeno budu raspoređeni na Balkanu a najviše u Srbiji, saznaje Kurir.

Naš izvor iz Brisela tvrdi da tamošnji čelnici ne vide konkretno rešenje.

- Posle odluke da pojedine zemlje više ne primaju ni u tranzitu ekonomske migrante Evropska Unija je ponovo u problemu kako da se reši to pitanje. Na grčko -makedonskoj granici posle odluke Skoplja da ne mogu da uđu nastao je pravi haos. Trenutno se tu nalazi njih više stotina a što je najgore očekuje se još veći priliv pošto ih Grci nesmetano puštaju i dovoze organizovano do Makedonije. Jedan od predloga koji se ovih dana pominje ovde u Briselu jeste da se oni privrmeno, dok se ne nađe neko drugo rešenje jer uskoro kreće sve hladnije vreme, ne vraćaju odakle su krenuli već da prezime na Balkanu. A kako sa vašim vlastima najbolje sarađujemo da najviše njih privremeno bude smešteno u Srbiji dok bi Beograd, ukoliko se ne nađe neko drugo rešenje dobio dodatna sredstva za njihov boravak. O ovom predlogu uskoro bi mogli da razgovaramo sa Beogradom - otkriva naš izvor iz Brisela.

Nismo mogli da dobijemo zvaničan komentar srpskih vlasti na sve ovo. Nezvanično nam je rečeno da takav predlog nije stigao Beogradu.

- Do naše granice iz Makedonije nam dnevno stigne oko pedesetak tzv ekonomskih migranata koji nekim kanalima ipak uđu u tu zemlju iz Grčke. Sve smo ih vraćali i do sada nije bilo problema. Dva prihvatna centra u Preševu i Bujanovcu mogu da prime oko 3.500 ljudi i oni su pre svega namenjeni za izbegelice iz ratnih područja, Sirije, Avganistana i Iraka. Njih je za 24 sata kroz Preševo prošlo oko 3.000. Ne znamo dokle će moći da prolaze samo u tranzitu ali se bojimo da će morati i jedan broj njih da prezimi u Srbiji s obzirom da ide zima a među njima je puno porodica sa više dece ali i starih - priča sagovornik Kurira sa srpsko-makedonske granice.

Inače, zanimljivo je da javnost još ne zna koliko je Srbija dobila novca iz raznih međunarodnih fondova za zbrinjavanje migranata ali ni kako je taj novac trošen.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track