BUGARSKI: Uhapšeni poljoprivrednici simbol duboke krize na selu u Vojvodini
Foto: Shutterstock

Brza presuda

BUGARSKI: Uhapšeni poljoprivrednici simbol duboke krize na selu u Vojvodini

Društvo -
Šestoro poljoprivrednika iz Gakova uhapšeno je u petak u ataru tog sela pod optužbom da su napali traktoristu koji je pokušao da uzore jednu parcelu, na kojoj su oni protestovali zbog uzurpacije zemljišta u opštini Sombor

NOVI SAD - "Kada pokušate da ozakonite kriminal uobičajeno je da naiđete na reakciju ljudi koji žive u tim selima. Ne smete da dozvolite da dovedete ljude u situaciju da se fizički bore za svoju egzistenciju. Onda ne živite u demokratskom uređenom društvu, u kome imate vladavinu zakona, nego imate haos. To ne sme da se dešava u Vojvodini, na kraju krajeva ne sme da se dešava nigde", rekao je Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, koji se vratio iz Apatina, gde je priveden jedan broj poljoprivrednih proizvođača i odakle su, kako je rekao, informacije kontradiktorne. ...Prema rečima Bugarskog, to samo govori o teškoći ovog problema i izrazio nadu da će proces biti fer i da će biti sproveden hladne glave u skladu sa utvrđenim činjenicama.

"Uhapšeni poljoprivrednici, poljoprivrednici koji se tuku oko poljoprivrednog zemljišta, u stvari su simbol duboke krize na selu u Vojvodini, koja je prouzrokovana politikom, kojom ste 2012. godine zabranili izvoz šećerne repe, 2013. ste imali aferu sa aflatoksinom u mleku, 2014. su došli arapski investitori koje dan-danas niko nije video, 2015. godine ste smanjili, odnosno konstantno smanjujete subvencije po hektaru, sa 12.000 dinara, u 2016. su smanjene na 4.000 dinara", rekao je Bugarski i dodao da se na kraju tom nizu pridružuje najnovija situacija, kada se ne sprovodi Zakon o poljoprivrednom zemljištu da se ono daje u zakup na licitaciji.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Kada to ne uradite prošle godine, kada to ne uradite ove godine, onda je jasno da u jednom trenutku situacija eskalira. A kada kažete da svako ko uđe njivu, može da se prijavi i onda kaže da je njiva njegova, onda to, naravno, ni blizu ne priliči ozbiljnom, uređenom i demokratskom društvu", rekao je Bugarski i osudio takve slučajeve.

"Mislimo da treba vratiti stvari tamo gde pripadaju – u zakon i da se sprovodu procedure koje su propisane zakonom. Tražimo od republičke Vlade da odmah stavi van snage tu vrstu odredbe i da se vratimo uređenom sistemu, koji će da omogući, na kraju, da svaki poljoprivrednik ima pristojan život i ima dovoljno sredstava da može da živi i radi na selu", izjavio je član Pokrajinske vlade Branislav Bugarski.

Mirović: Bugarski staje u zaštitu grupe napadača

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović saopštio je danas da je zapanjen činjenicom da Bugarski, "pod plaštom navodne borbe za prava poljoprivrednika, otvoreno staje u zaštitu grupe nasilnika koja je fizički napala traktoristu u Gakovu".

"Gurajući sve probleme pod tepih i nesprovodeći zakone prethodnih 16 godina, DS na čelu sa Bojanom Pajtićem je iznedrio pojavu uzurpatora državnog zemljišta, za koje je tvrdio da ne postoje. Sada iste te uzurpatore, koji nasilnički napadaju ostale poljoprivrednike, predstavljaju kao nezaštićene i ugrožene farmere, koje je država oštetila", rekao je Mirović, a navodi se u saopštenju SNS.

Kako je kazao, "apsolutno je nedopustiv javni poziv na nasilje od stranke DS - a, kao i podržavanje bezobzirnog kršenja zakona, koji može dovesti do anarhije".

Ističe i da Srbija više nikad neće biti ono u šta ju je neodgovorna i bahata vlast DS-a pretvorila za vreme svoje 16-godišnje vladavine.

"Demokratska stranka u Vojvodini podstiče bezakonje i raspiruje nerazumevanje između lokalnih jedinica samouprave, pokrajine i republike, a mi ćemo se boriti istinom protiv takve politike i pobediti je 24. aprila", naveo je potpredsednik SNS.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Portparol Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić rekao je Tanjugu da su oni osuđeni zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i dodao da su već uložili žalbe o kojima će, kako je rekao, biti odlučeno u zakonskom roku.

Jedno lice, koje je bilo privedeno sudu, oslobođeno je zbog nedostatka dokaza da je učestvovalo u incidentu."Kazna je osuđenima izrečena odmah u skladu sa Zakonom o prekršajima i institutom izvršenja kazne pre pravnosnažnosti po kome se postupa u svim teškim prekršajima i oni su po presudi upućeni odmah na služenje zatvorske kazne u zavod za izvršenje sankcija", napomenuo je Ilić.

On je dodao da je u toku postupka dežurni sudija Prekršajnog suda u Somboru cenio sve podnete dokaze, saslušao okrivljene i oštećene - pretučene građane, nakon čega je doneo odgovarajuću presudu zasnovanu na zakonu.

"Javnost je u toku postupka imala priliku da sazna da se radi o licima koja su od ranije poznati sudu uvidom u izvode iz krivičnih i prekršajnih evidencija jer se radi o licima koja su od ranije poznata organima javne bezbednosti i nisu prvi put pred sudijom jer su ranije osuđivani za više težih krivičnih dela i težih prekršaja", naglasio je Ilić.

On je apelovao na građane da ne uzimaju zakon u svoje ruke, "jer će svakoga ko želi da se ponaša suprotno zakonu stići ruka pravde".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja