DRAMA NA GRANICI: Makedonija digla vojsku, migranti hrle ka Srbiji!
Foto: Tanjug

Izbeglice blokirale Đevđeliju

DRAMA NA GRANICI: Makedonija digla vojsku, migranti hrle ka Srbiji!

Društvo -
Makedonske vlasti proglasile vanredno stanje i optužile Grčku da je organizovano transportovala azilante, koji moraju kroz našu zemlju da prođu ka zemljama Evropske unije

BEOGRAD - Makedonija je juče proglasila vanredno stanje na južnom i severnom delu granice zbog povećanog broja migranata, a iz kasarni je izvela i vojsku!Na grčko-makedonskoj granici čekalo je više od 3.000 ljudi, a duž graničnog prelaza bili su raspoređeni specijalci kako bi kontrolisali situaciju. Ranije tokom dana više od 4.000 migranata blokiralo je međunarodnu prugu Solun-Skoplje i prinudno u Grčkoj zaustavilo dva teretna i jedan putnički voz. Pripadnici policije takođe su sprečavali veće grupe migranata da pešice krenu ka Đevđeliji, dok su periodično propuštali manje grupe. Ivo Kotevski iz makedonskog MUP optužio je Grčku da je organizovano transportovala migrante ka Makedoniji.Pobune i nerediDugogodišnji operativac Službe državne bezbednosti Božidar Spasić kaže za Kurir da će se u Srbiji ubrzo ponoviti scene koje se sada mogu videti u Grčkoj i Makedoniji.- Svi migranti koji su napravili čep u Makedoniji i 15 čepova u Grčkoj moraju doći u našu zemlju, a izvesno je da će zbog količine ljudi nastati i određene pobune i neredi. Na to treba da budemo spremni, a i svesni da će, u trenutku kad čep bude kod nas, u Srbiji boraviti i do 70.000 migranata, što je ceo jedan grad - kaže Spasić.

Ne mogu da krenu... Blokirali vozove
Ne mogu da krenu... Blokirali vozove

On ističe da je za nastalu situaciju kriva isključivo Evropska unija, koja onemogućava ulazak migranata u njihovu zonu:- Da ne postoji zid u Mađarskoj, do ovoga ne bi ni došlo. EU pravi probleme jer im ne dozvoljava prolaz, zato će oni ubrzo naći put preko Hrvatske, a dok se to ne desi, očekujemo ogromnu masu koja će preplaviti Srbiju. Ni privremeni centri neće biti dovoljni za smeštaj izbeglica.Traži se smeštajVladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Srbije, kaže da su Srbiji potrebna još najmanje dva centra za azil:- Trebaju nam još najmanje dva mesta na kojima možemo da zbrinemo migrante. Potrebno je da se nađe mesto koje je van Beograda, ali koje je takođe u neposrednoj blizini kako bi moglo da se obezbedi sve što je potrebno za prihvatanje.

Tuga... Dugo nije spavala u krevetu
Tuga... Dugo nije spavala u krevetu

Ambasada SrbijeSRPSKI TURISTI NEMAJU PROBLEMA NA GRANICIAmbasadorka Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak Tomić izjavila je da Ambasada Srbije nema informacije da je iko od srpskih državljana koji kroz Makedoniju idu ili se vraćaju iz Grčke na granici imao problema.- Još uvek ne posedujemo najsvežije informacije o novonastaloj situaciji, ali mislim da je put prohodan, jer ni do sada nije bilo problema - rekla je ambasadorka.Aleksandar Senčić, direktor Jute, potvrdio je da srpski turisti nemaju problema na granicama s Grčkom i Makedonijom i da se niko nije žalio od naših turista.

Pozlilo imU ĐEVĐELIJI 12 POBAČAJAU Ðevđeliji, prvom gradu na ulasku iz Grčke u Makedoniju, tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 12 spontanih pobačaja i gotovo 60 lekarskih intervencija. Migranti su se najviše žalili na rane na nogama, bolove u stomaku zbog hladnog vremena, a povećan je i broj kolapsa. Makedonski mediji preneli su, pozivajući se na nezvanične izvore, da zbog povećanog broja migranata raste nervoza kod lokalnog stanovništva, posebno u delu oko železničke stanice.

Visoki komesar UN za izbegliceVUČIĆ PRIMER ZA SVEProblem migracija je evropski, a ne srpski problem, i zahteva zajedničku evropsku akciju, dok je primer srpske vlade koja darežljivo pomaže i humano se odnosi prema migrantima primer koji treba svi drugi da slede - izjavio je juče visoki komesar za izbeglice UN Antonio Manuel de Oliveira Gutereš, s kojim se u Ženevi sastao ministar Aleksandar Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track