GAVRILOVIĆ (BIRODI): Stefanović ne treba da u ulozi ministra iznosi lične ili partijske stavove
Foto: Beta

Nedopustiva praksa

GAVRILOVIĆ (BIRODI): Stefanović ne treba da u ulozi ministra iznosi lične ili partijske stavove

Društvo -
Programski direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović smatra da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ima prava na svoj stav, ali i naglašava da je neophodno jasno odrediti da li taj stav iznosi kao javni funkcioner, kao član stranke ili kao građanin.

Gavrilović u izjavi za Kurir ističe da ministar ne može na konferencijama za medije koje drži u ulozi javnih funkcionera iznositi lične ili partijske stavove, što je inače praksa kod nas.

"U našim monitorinzima medija smo ustanovili, posebno tokom izborne kampanje, mešanje javnih funkcija sa partijskim i nekim drugim funkcijama u društvu. Početkom 2012. godine Sreten Ugričić je smenjen s mesta upravnika Narodne biblioteke Srbije na telefonskoj sednici Vlade Srbije zbog potpisivanja peticije podrške Andreju Nikolaidisu. Valjalo bi da Vlada Srbije ima kodeks kojim bi regulisala ovakve stvari, a i novinari ne bi trebalo da pitaju i prenose odgovore javnih funkcionera koji nisu u direktnoj vezi sa njegovim nadležnostima", objašnjava Gavrilović.

On, takođe, apeluje na druge državne organe da adekvatno postupaju u slučaju napada na pojedine medije.

"Bilo bi dobro da se ministar kulture i informisanja, u čijoj nadležnosti su mediji, ili republički javni tužilac, koji odlučuje o istragama, oglase u formi izveštaja i tim putem odgovore na iznete tvrdnje prestavnice za medija OEBS Dunje Mijatović, ali i upoznaju javnost o postupanju u slučaju Kurir", završava Gavrilović.

Da podsetimo, ministar policije Nebojše Stefanović, gostujući danas u Jutarnjem programu televizije Pink, ocenio je apel predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović da se prekine sa napadima na Kurir, kao i rad novinara Kurira, kao pristrasan, istakavši da svoj stav iznosi kao "građanin ove zemlje, koji kao i svi drugi, ima pravo na svoje mišljenje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track