Grip ubio zatvorenika u Sremskoj Mitrovici!
Foto: Marina

Virus a h1n1 i dalje hara srbijom

Grip ubio zatvorenika u Sremskoj Mitrovici!

Društvo -
M. Č. (38) umro u zatvoru samo dan nakon što su ga u opštoj bolnici pregledali i otpustili. Kritično i tri pacijentkinje u Kragujevcu

BEOGRAD - Zatvorenik M. Č. (38), koji je služio kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, preminuo je u nedelju od gripa tipa A H1N1, ranije poznatog kao svinjski grip, saznaje Kurir.- Jednom osuđeniku je u nedelju pozlilo, imao je visoku temperaturu i gušio se. Veče pre toga je bio u bolnici, ali su ga lekari vratili. Poslat je u zatvorsku ambulantu, ali je ubrzo preminuo. Još zatvorenika se razbolelo, kašljemo i imamo temperaturu - rekao je za Kurir osuđenik koji se javio našoj redakciji, a koji izdržava kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.Visoka temperaturaDa je u nedelju preminuo jedan osuđenik, potvrđeno nam je i u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.- U petak je jedan osuđenik imao visoku temperaturu. U subotu mu je temperatura pala, pa ponovo skočila, nakon čega smo ga odveli u bolnicu u Sremsku Mitrovicu. Tamo su ga pregledali, konstatovali da ima grip i otpustili. U nedelju ujutru mu je pozlilo. Obdukcija, koju će izvršiti Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu, pokazaće šta je uzrok smrti. Rezultati će se znati za sedam do deset dana - rekli su u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija i dodali da osuđenici dobijaju sve potrebne lekove.U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici nismo dobili odgovore u vezi s pregledom preminulog zatvorenika.Zaraženo 798 ljudiInače, zdravstveno stanje tri pacijentkinje koje se leče od gripa na Infektivnoj klinici u Kragujevcu i dalje je teško.- Pacijentkinje su peti dan priključene na aparate za veštačko disanje i nisu svesne - rekla je Vana Đorđević, portparol Kliničkog centra u Kragujevcu, i objasnila da su dve pacijentkinje iz Novog Pazara i jedna iz Rekovca hronični bolesnici.Samo na teritoriji Beograda prošle nedelje prijavljeno je 798 obolelih od gripa.

Dr Nevenka DimitrijevićTREBA PROGLASITI EPIDEMIJU!Da su čekaonice u domovima zdravlja prepune obolelih od gripa, za Kurir je potvrdila i Nevenka Dimitrijević, doktor opšte prakse iz Doma zdravlja na Voždovcu.- Imamo jako veliki broj pacijenata sa infekcijom disajnih puteva i infekcijom crevnog trakta. Epidemija bi trebalo da se proglasi, ali je problem u tome što se oboleli javljaju lekaru tek kada dobiju bakterijske komplikacije koje zahtevaju tretiranje antibioticima. Međutim, tada Fondu i Institutu „Batut“ ne možemo prijaviti infekciju kao grip - kaže dr Dimitrijević i savetuje građane da nikako preventivno ne piju antibiotike jer to produžava oporavak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track