Kobasice i slanina izazivaju rak želuca!
Foto: Sh

SZO sastavio spisak štetnih namirnica

Kobasice i slanina izazivaju rak želuca!

Društvo -
U izveštaju koji će biti objavljen u ponedeljak prerađevine od mesa naći će se u istoj kategoriji kao cigarete, alkohol i azbest

BEOGRAD - Slanina, kobasice i ostale mesne prerađevine nalaze se na spisku namirnica koje izazivaju rak, a koji će uskoro objaviti Svetska zdravstvena organizacija.Takođe, očekuje se da će se na spisku naći i crveno meso, koje je po nekim teorijama kancerogeno za ljude. Važna i genetikaAmerička vlada je još 2011. upozorila javnost na opasnosti od preterane konzumacije crvenog mesa, a u ponedeljak se očekuje i zvanična objava Svetske zdravstvene organizacije, po kojoj će se industrijske mesne prerađevine naći u istoj kategoriji sa cigaretama, alkoholom i azbestom.- Ljudi koji konzumiraju velike količine ovakve hrane su u većem riziku od dobijanja raka želuca nego oni koji retko ili gotovo nikad ne jedu industrijski obrađeno meso - navodi se u saopštenju ove organizacije.Načelnik gastroenterologije u KBC „Bežanijska kosa“ dr Nikola Milinić kaže da ove informacije ne predstavljaju veliku novost za stručnu javnost.- Problem su materije, odnosno otpad koji se stavlja u ovakvo meso, a koje su zapravo kancerogene. Veliki problem predstavlja i dim, odnosno proizvodi koji su dimljeni. Jedino iznenađenje na ovom spisku je slanina - kaže Milinić i napominje da u dobijanju kancera veliku ulogu igra genetika, kao i da je u ishrani važna umerenost.Poljoprivrednici zabrinutiU ovom istraživanju navodno su prikupljeni podaci koji dokazuju povezanost mesa i mesnih prerađevina sa rakom želuca. Tim povodom poljoprivrednici i mesna industrija izrazili su veliku zabrinutost zbog mogućeg uticaja ovih izjava na prodaju crvenog mesa u budućnosti, pogotovo ako zaista bude proglašeno kancerogenim.

Veterinarski inspektorSTOČNA HRANA SADRŽI OTROVEVeterinarski inspektor, doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić smatra da pravu opasnost predstavlja tov stoke, odnosno stočna hrana koja nije ispitana i koja često sadrži otrovne materije:- Vrlo je važno sa čim je tretirana stočna hrana, jer ne sme da sadrži rezidue, teške metale, pesticide i herbicide. Takođe, stoka ne sme da se leči antibioticima i hormonima, a zdravstvene kontrole pri klanju moraju biti rigorozne. Najopasniji i najštetniji su zapravo ti aditivi koji izazivaju oboljenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track