SLUČAJ MALOG RADENKA PRED SUDOM ČASTI: Lekaru se oduzima licenca?
Foto: Zoran Šaponjić, Privatna Arhiva

SLUČAJ MALOG RADENKA PRED SUDOM ČASTI: Lekaru se oduzima licenca?

Društvo -

BEOGRAD - Lekarska komora Srbije pokrenula je postupak pred Sudom časti kako bi se utvrdilo da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara u lečenju dečaka iz Loznice, koji je preminuo posle preloma ruke, kaže direktor LKS Milan Dinić.

On očekuje da će brzo biti donet zaključak da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara, te će se u skladu sa tim doneti odluka o eventualnom oduzimanju licence lekaru za rad.

Sud časti, kako kaže, koristiće u svom radu sve elemente koji su mu dostupni: izveštaje o unutrašnjoj kontroli, izveštaje o vanrednom spoljnom nadzoru inspekcije ministarstva zdravlja, izveštaje lekara, medicinsku dokumentaciju.

"Angažuje se i veštak koji donosi odluku o konkretnom slučaju, odnosno da li je bilo povrede profesionalne odgovornosti lekarske etike. Nakon toga sud časti donosi odluku kao eventualnu kaznenu meru oduzimanje licence, oduzimanje dozvole za rad", rekao je Dinić.

Očekuje da će zaključak Suda časti biti brz jer, kako kaže, Lekarska komora želi da se što brže dokaže postojanje ili nepostojanje profesionalne odgovornosti lekara koji je primio dečaka i tako zaštiti 30.000 drugih lekara koji svakodnevno savesno obavljaju posao.

Lekarska komora Srbije je do sada oduzela 33 licence lekarima, a Dinić podseća da je Etički odbor LKS te lekare proglasio nedostojnim za obavljanje lekarske profesije, pa su oduzimane licence u različitiom periodu od šest meseci do pet godina ili trajno. On pojašnjava da se licenca trajno oduzima ako se pravosnažnom presudom utvrdi da je "učinjeno teško delo protiv zdravlja ljudi", a to znači trajnu zabranu daljeg obavljanja lekarske profesije.

"Prošle godine jednom kolegi je trajno oduzeta licenca, a prethodnih godina je dvoje ljudi procesuirano ali po starom zakonu. Licenca je privremeno oduzeta za 30 lekara od šest meseci do pet godina", rekao je Dinić.

Podseća da Sud časti LKS, ako se dokaže da postoji profesionalna odgovornost, obično donosi odluku o privremenom oduzimanju licenci do pet godina, te da se u tom roku očekuje da bude okončan i postupak pred redovnim sudom. Odluka civilnog suda je iznad suda časti LKS, te na osnovu pravosnažne presude donosi se odluka o trajnom oduzimanju licence lekaru.

POSLEDNJI ISPRAĆAJ MALOG RADENKA Vrisak majke prekinuo muk: Sine, koliko te majka voli

OSVANULI BILBORDI ZA MALOG RADENKA (8): Prijatelji ostavili potresnu poruku

LONČAR NAREDIO Smena direktorke bolnice i načelnika hirurgije u Loznici zbog smrti malog Radenka (8)

POTERA ZA DOKTOROM: Ortoped osumnjičen za smrt dečaka (8) nestao bez traga!

MUP I TUŽILAŠTVO POČELI ISTRAGU O SMRTI RADENKA (8) Lončar: Ozbiljni propusti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track