ŠTA NAM ZAISTA PRETI: Kiša u noći između četvrtka i petka, pa topljenje snega
Foto: Vidosav Ninković

Vreme narednih dana

ŠTA NAM ZAISTA PRETI: Kiša u noći između četvrtka i petka, pa topljenje snega

Društvo -
BEOGRAD - Opasnost od ponovnih poplava trenutno je glavna briga nadležnih organa. Iz RHMZ-a kažu da će od četvrtka izdati žuti meteoalarm za potencijalno opasno vreme, dok su službe Sektora za vanredne sitacije spremne za najgori scenario.

- U toku noći između srede i četvrtka očekujemo nove padavine na istoku, a u četvrtak u toku dana očekuje se oko 20 milimetara kiše za 12 sati u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji - rekli su iz RHMZ-a.

Oni navode da će se u noći između četvrtka i petka zona tih padavina premestiti na zapad i severozapad Srbije, te se ta količina očekuje na tom području, tako da će padavine tada oslabiti u južnoj i istočnoj Srbiji.

- Padavine nisu intenzivne kao u prethodna dva dana. Zbog toga izdajemo žuti meteoalarm tj. potencijalno opasno vreme. Ovaj kriterijum se odnosi na padavine preko 20 milimetara koje će biti u četvrtak. U nedelju je bio na snazi viši narandžasti stepen koji je podrazumevao količinu padavina koje su veće od 40 milimetara u 24 sata - kažu iz RHMZ-a.

Prema njihovim rečima, u subotu i nedelju očekuju se lokalne padavine znatno manjeg intenziteta, a akcenat treba staviti na noć između četvrtka i petka kada su u pitanju količine padavina.

Opasnost od topljenja snega

Hidrolozi, međutim, smatraju da otapanje snega ne predstavlja značajnu opasnost za naše područje.

- Sneg području Sjenice je devet centimetara, a na Kopaoniku 45 centimetara, što je ispod uobičajnih vrednosti za tu planinu. Zalihe vode u snegu na slivu Dunava su ispod prosečnih, a na slivu Tise daleko ispod prosečnih vrednosti. Što se tiče velikih vodotoka, te količine nisu toliko značajne u odnosu na one koje mogu da izazovu kiše - kažu hidrometerolozi.

Đenovski ciklon

Oni kažu da đenovski ciklon predstavlja veću opasnost od otapanja snega i da otapanje na stranim teritorijama ne može da utiče na našu teritoriju.

- Otapanje snega na Kopaoniku bi eventualno malo pojačalo dotok reka Ibar i Toplice, odnoso Južne Morave, ali ne u tolikoj meri. Očekuje se ciklon sa istoka od četvrtka do subote - rekli su hidrometerolozi.

Dončevski, međutim, ističe da Sektor za vanredne situacije mora da ima u vidu moguće otapanje snega zbog pređašnjeg iskustva koje su imali sa ovim problemom.

– Hidrometerolozi gledaju jednu stranu medalje, nisu na terenu. Iskustvo govori da ako dođe do nagle promene vremena i do naglog otopljenja, i ako to otopljenje prati kiša, dolazi do bujičnih potoka i velikih problema. Oni pričaju o sadašnjem stanju ali ne možete iskljuciti tu mogućnost. Mi u obzir uzimamo najgori mogući scenario. Imali smo takvu situaciju iznad Zaječara, Timok je poplavio Zaječar, a vodu je dobio naglim otapanjem snega. Naravno, to ne mora da se desi ali mi moramo da budemo spremni ako do toga dođe - rekao je Dončevski.

(Blic, Foto: Vidosav Ninković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track