Štiplija: Pitanje regionalne stabilnosti i dalje u fokusu EU
Foto: Fonet

Urednik portala European Western Balkans

Štiplija: Pitanje regionalne stabilnosti i dalje u fokusu EU

Društvo -

BEOGRAD - Skoro 15 godina od kraja poslednjih sukoba u zemljama na Zapadnom Balkanu, pitanja regionalne stabilnosti i saradnje i dalje su problematična i u fokusu institucija Evropske unije, ocenjuje urednik portala European Western Balkans (EWB) Nemanja Todorović Štiplija.

Štiplija navodi da je portal EWB i ustanovljen sa idejom da kroz komparativni pristup u evropskim integracijama prati odnose država regiona i da promoviše evropske vrednosti na Zapadnom Balkanu.

"Inicijativa kakva je Berlinski proces je rešenje koje je u punom smislu osmišljeno u duhu Šumanove vizije Evrope, da kroz zajedničke, prvenstveno ekonomske, interese dođe ne samo do popravljanja odnosa među držama, nego i do prosperiteta koji je potreban zapadnom Balkanu.

"U skladu sa tim, EWB prati odnose država regiona među sobom i informiše javnost u EU o napretku na evropskom putu", navodi Štiplija.

Portal je, inače, ustanovljen pre dve godine upravo na današnji dan, na Dan Evrope. Osnovali su ga mladi akademci iz svih zemalja Zapadnog Balkana, s ciljem da podstakne razumevanje i podigne svest o procesu evropskih integracija, a kroz prizmu demokratizacije i potrebe učlanjenja u Evropsku uniju, navodi se u saopštenju.

Na portalu je do sada objavljeno oko 1.000 članaka i više od 50 autorskih tekstova i intervjua sa svim ministrima zaduženim za evropske integracje iz zamalja ZB, šefovima misija pri EU, pregovaračima, predstavnicima Evropske komisije, izvestiocima Evropskog parlamenta, poslanicima, šefovima delegacija EU, analitičarima, birokratama i diplomatama.

EWB pruža i povratne informacije iz regiona koje su potrebne evropskim institucijama i po tome je, navode, jedinstven u svom radu i nezaobilazan izvor informacija o evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Štiplija navodi da je portal tokom dvogodišnjeg rada prolazio kroz izazove sa kojima se susreću mnogi slični projekti i organizacije civilnog društva na Zapadnom Balkanu, te da je bilo pritisaka i ignorisanja od strane institucija pojedinih država, posebno iz Makedonije.

Portal je projekat Centra savremene politike, a podržava ga i Evropski fond za Balkan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track