UKIDANJE SMRTNE PRESUDE: Evo šta će za Srbe značiti rehabilitacija Draže
Foto: Marina Lopičić

Izricanje presude

UKIDANJE SMRTNE PRESUDE: Evo šta će za Srbe značiti rehabilitacija Draže

Društvo -
Samom odlukom, ukoliko je Viši sud u Beogradu donese, da se poništi ova presuda značiće ujedno i povratak svih građanskih prava generalu Draži Mihailoviću, koja su mu bila oduzeta, kako njemu, tako i njegovim potomcima

BEOGRAD- Presuda na predlog o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića biće izrečena 14. maja pred Višim sudom u Beogradu. Prema rečima podnosioca zahteva nema nijednog argumenta da se predlog odbije i da “Čiča” ne bude rehabilitovan.

Smrtna presuda protiv Mihailovića je doneta 17. jula 1946. godine i njom su četničkom komandantu oduzeta sva građanska prava, bez prava na žalbu.

Samom odlukom, ukoliko je Viši sud u Beogradu donese, da se poništi ova presuda značiće ujedno i povratak svih građanskih prava generalu Draži Mihailoviću, koja su mu bila oduzeta, kako njemu, tako i njegovim potomcima.

Prema rečima zagovornika Čičine rehabilitacije to će biti dokaz da je pravda konačno pobedila i da će srpska istorija konačno dobiti osvetljenu i drugu stranu antifašističke borbe.

Šta će značiti rehabilitacija Draže za Srbe:

- Povratak svih građanskih prava porodici Mihailović

- Srbija će i zvanično dobiti dva priznata antifašistička bloka u Drugom svetskom ratu

- Ulice, škole, sportski klubovi i druge kulturne ustanove će moći da ponesu ime Dragoljuba Mihailovića

- Četnici i partizani su odavno izjednačeni u Srbiji, pa se na tom polju neće dogoditi ništa spektakularno

- Porodica i potomci generala Mihailovića imaće pravo na odštetu

- Rehabilitacija Draže je u suprotnosti sa proklamovanom državnom politikom zasnovanoj na antifašizmu kao temeljnom principu i u koliziji sa EU čijem se priključivanju teži – navode u SUBNOR-u i dodaju da bi voleli da im iko pokaže fotografiju na kojoj se nalazi partizan sa zvezdom petokrakom na glavi, a da u ruci drži odsečenu čovečiju glavu.

- Presuda Dragoljubu Draži Mihailoviću doneta je iz političkih i ideoloških razloga i sud mora da ispravi tu istorijsku grešku – rekao je punomoćnik predlagača rehabilitacije Oliver Antić.

Ipak i ako se donese presuda o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića ostaće misterija gde je njegov grob, a nju će Srbi teže razrešiti!

(telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track