Da li je došlo vreme da počnete da radite za sebe?

Kako izabrati pravi trenutak?

Da li je došlo vreme da počnete da radite za sebe?

Edukacija -
Odjednom vam je sinula odlična ideja. Lampica se upalila i čini vam se da ste nezaustavljivi.

Kada ste sigurni u svoju zamisao, naravno da želite da što pre stignete do svog prvog miliona. Ali da li odmah treba da ostavite svoj postojeći posao? Ne. Pre svega, hladne glave razmislite o svim prednostima i manama samostalnog poslovanja, u skladu s izrekom: Jutro je pametnije od večeri. I sve zapišite.

U rubrici „Za zadržavanje postojećeg posla” svakako će stajati redovna primanja, to jest: plaćeni računi, bez novih dugova, bez kredita i sa mogućnošću da nešto i uštedite za budući samostalni posao. Bez obzira na to što vam trenutni posao oduzima bar 40 sati nedeljno i ostavlja malo vremena za nove planove i poduhvate, ovo je i dalje najvažnija stavka za zadržavanje postojećeg posla, jer je ovakav „aranžman” privremeni i uštedeće vam mnogo živaca. Koji su argumenti za zadržavanje postojećeg zaposlenja?

1. Mali koraci

Nov posao ne razrađuje se preko noći. Naprotiv – verovatno ćete imati i mnogo neuspelih poduhvata. To što vas sadašnji posao usporava naučiće vas strpljenju, jer sopstveni biznis često traži više godina pre nego što zaista osetite uspeh. Ako date otkaz, odjednom ćete imati 40 sati viška i praktično nepostojeći posao. I brzo ćete izgubiti elan i volju da ulažete napor. Za početak manevrišite u organizovanju svog uobičajenog radnog dana. Na primer, sat uveče, pa onda još sat ujutru. Kada se potpuno posvetite svom poslu, niko neće insistirati na 40 radnih sati – radite za sebe i raspored zavisi samo od vas.

2. Stari poslovni saradnici i veze

Ialo vaš samostalni posao možda nema nikakve veze s onim što trenutno radite, nikada ne znate kada će vam biti potrebna pomoć ili savet sadašnjih kolega. Zato se rastanite prijateljski. Dok ne date otkaz, savesno izvršavajte sve svoje obaveze, prisustvujte sastancima, stižite na vreme. Nema razloga da svoju profesionalnu reputaciju dovodite u pitanje. Možda će vam jednoga dana sadašnje kolege i nadređeni postati potencijalni klijenti.

3. Testiranja

Sve dovodite u pitanje i sve proveravajte. Više puta. Za početak, podelite svoju ideju s porodicom ili prijateljima i saslušajte njihovo mišljenje. To što je vama sve prirodno i logično, ne znači i da okolnosti posmatrate objektivno. Tek kada vaša zamisao dobije pozitivne ocene, pređite i na stvaranje i proveravanje poslovne ideje. Sada se obratite i potencijalnim korisnicima vašeg proizvoda. Svako mišljenje daje nov uvid, a to je upravo ono što vam je na početku neophodno.

4. Realni ciljevi

Ma koliko vam se činili sitnim, najvažnije je da svaki od vaših zacrtanih ciljeva bude realan i ostvarljiv. Najbolje je da utvrdite dnevne, nedeljne i mesečne ciljeve. Dnevni su jednostavni, na primer – odgovorite na mejlove. Nedeljni su krupniji, na primer, rad na sajtu vaše buduće kompanije. Mesečni su dugoročni: pokretanje sajta, ostvarivanje tromesečnog finansijskog plana, pa i davanje otkaza za šest meseci.

5. Sopstvena ulaganja

To je već pomenuta štednja, ona koju vam osigurava postojeći posao. Ukratko, možete da ulažete novac koji zaista posedujete i ne morate nikome da ga vraćate.

6. Partnerstvo

Pokretanje posla je ozbiljna stvar, još komplikovanija ako to radite uporedo s postojećim zaposlenjem. Zato pronađite poslovnog partnera. To je neko s kim dobro sarađujete, a ima znanja i veštine drugačije od vaših. Podelićete zaduženja, ali i stres, koji je neizbežan; svakodnevne prepreke delovaće lakše kada ih s nekim delite.

7. Bez televizije

U ovakvim trenucima televizija je samo nepotrebno zaokupljanje pažnje. To ne znači da iz kuće izbacite televizor, ali svakako smanjite vreme koje mu posvećujete. Slobodno vreme posvetite svom poslu. Isključite telefon, ne bavite se društvenim mrežama… Sada je neophodno da budete potpuno usredsređeni.

8. Saradnja

Sve što ne možete ili ne umete sami da uradite, delegirajte drugima, koji su za to stručni. Mnogo je onih koji rade kao frilenseri i u ovom trenutku mogu da vam budu od presudnog značaja. Ovim ulaganjem štedite mnogo svog vremena i živaca.

9. Obrt novca

Čim ostvarite prvu zaradu, ma koliko mala ona bila, taj novac odmah iznova uložite. Sledeći put ostvarićete više i biti korak bliži svom osamostaljivanju od postojećeg posla.

10. Porodica

Ne zaboravite ih i ne zanemarujte ih. Šta ako sve ne uspe i morate da počnete iz početka? Želećete da neko bude uz vas. I ako sve prođe najbolje, želećete da s nekim podelite uspeh. Porodica je uvek na prvom mestu.

Mnogo je jednostavnije ako vaše znanje podrazumeva uslugu koju uvek možete da pružate kao spoljni saradnik ili savetnik, jer plasiranje proizvoda zahteva malo više vremena. Sa druge strane, sloboda koju preduzetništvo daje vredi svakog uloženog truda. Zato – polako i sigurno, jer pravi, trajni uspeh traži znanje, veštine, poznavanje tržišta i – vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track