Najnovije vesti

Kako da postanete uspešan grafički dizajner frilenser?
Foto: PR

Od amatera do profesionalca

Kako da postanete uspešan grafički dizajner frilenser?

Edukacija

U proteklih nekoliko godina frilenserski poslovi postali su nešto o čemu mašta sve više ljudi. Svako kome je cilj velika zarada i nezavisnost pri radu, a smatra se kreativcem, može kroz ovaj posao da dođe do njegovog ostvarenja.

Grafički dizajneri spadaju među profesionalce koji imaju priliku da kroz frilenserske projekte dođu do odličnih primanja i pritom uživaju u samostalnom radu slobodnjaka.

 

Iako frilenserskih poslova u oblasti grafičkog dizajna ima napretek, da biste se izborili s konkurencijom i došli do najbolje plaćenih projekata neophodno je da se pridržavate saveta koji će vas odvesti do uspeha.

 

Napravite mrežu klijenata, ali i kolega frilensera

 

Umrežavanje s potencijalnim klijentima i stručnjacima koji se već bave frilenserskim radom pomoći će vam da uđete u svet grafičkog dizajna i započnete vrlo dobro plaćenu karijeru samostalnog modernog umetnika.

 

Kvalitetna onlajn promocija, uz jak portfolio, omogućiće vam da privučete neke od klijenata, ali šta da radite na početku karijere? Kada počinjete, najviše poslova dobićete na preporuku kolega ili klijenata koji su već upoznati s vašim načinom rada. Zato je umrežavanje u ovoj fazi ulaska u svet frilensera jedan od neophodnih koraka ka uspešnoj karijeri.

 

Budite profesionalni za vreme konsultacija

 

Za svakog grafičkog dizajnera koji radi na samostalnim projektima kao frilenser prvi kontakt s klijentom je od presudnog značaja za buduću saradnju. Odlazak na ove konsultacije posmatrajte kao odlazak na razgovor za posao s timom za ljudske resurse koji odlučuje o tome da li ćete dobiti radno mesto. Početni razgovori s klijentima omogućavaju vam da se detaljno upoznate s njihovim zahtevima, vremenskim rokovima i proizvodom koji očekuju od vas.

 

Predložite vaše idejno rešenje

Prilikom predlaganja vaših idejnih rešenja za određeni projekat najvažnije je da uverite klijente da ste u potpunosti razumeli šta se od vas očekuje. U većini slučajeva klijenti znaju konkretno šta žele, ali im je veoma teško da svoju viziju prenesu grafičkim dizajnerima. 

Upravo zbog toga, ako pokažete da sasvim shvatate ideje klijenata, predstavićete se kao stručnjak i ubedićete ih da nisu pogrešili zato što su izabrali baš vas da radite na njihovom projektu.  

Definišite zaradu i vremenske rokove

Pošto ste uverili klijente da ste prava osoba za njih, potrebno je da definišete sve uslove pod kojima ćete raditi kako biste izbegli eventualne probleme. Dogovorite zaradu, vremenski rok do kog morate da završite projekat, stilove dizajna, boje, kao i ostale detalje koji su vam važni za početak rada.  

Budite spremni na činjenicu da mnogi klijenti nisu svesni toga koliko je vremena potrebno za rad na određenom projektu, pa ćete postavljanjem krajnjih rokova za predaju finalnog proizvoda unapred izbeći neprijatnosti prilikom predaje konačnog rešenja.

Ne prihvatajte kritike previše lično

Grafički dizajneri često umeju da preteraju kako bi zaštilili svoj rad. S obzirom na to da je frilenserske projekte gotovo nemoguće uraditi bez naknadnih izmena koje klijenti zahtevaju, morate biti spremni da njihove sugestije i kritike ne prihvatate suviše lično. 

Zapamtite da je vaš krajnji cilj da klijent na kraju procesa bude zadovoljan. Zato uvek prvo saslušajte šta se od vas traži i poštujte sve zahteve klijenta. Ovakva praksa će vam omogućiti da gradite uspešnu karijeru i uživate u svim dobrobitima života grafičkog dizajnera frilensera. 

Za koliko vremena možete postati grafički dizajner?

Da biste uopšte došli u situaciju da postanete plaćeni grafički dizajneri i da radite na frilenserskim projektima neophodno je da steknete moderna znanja iz pomenute oblasti. Školovanjem po programu za grafičke dizajnere za svega 12 meseci možete usvojiti veštine koje će vam obezbediti da dizajnirate logoe, bilborde, banere i radite na svim ostalim projektima koji su sastavni deo ovog popularnog zanimanja. 

Obrazovanje predstavlja prvi i najznačaniji korak ka ulasku u svet grafičkog dizajna, a period od godinu dana učenja koji će vam omogućiti siguran i plaćeni posao spremiće vas za sve izazove koje donosi dizajnerska karijera.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...