KAKO SE UPRAVLJA PROJEKTIMA: Ključne metodologije upravljanja projektima i kako izabrati pravu
Foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Upravljanje projektima

KAKO SE UPRAVLJA PROJEKTIMA: Ključne metodologije upravljanja projektima i kako izabrati pravu

Edukacija -

Upravljanje projektom je proces vođenja tima optimizovan za postizanje predviđenih ciljeva. Faze uključuju planiranje, organizovanje i izvođenje projekta, uz merenje i kontrolu progresa.

Postoje različite metodologije koje se mogu koristiti za upravljanje projektima, svaka sa svojim skupom alata i tehnika. One se mogu primeniti na razne industrije, od razvoja softvera, preko proizvodnje, do građevinarstva i mnogih drugih. Svim metodologijama je cilj da osiguraju da se projekat završi na vreme, u okviru budžeta i na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana.

Odabir prave metodologije je ključan za uspeh projekta, a od suštinskog je značaja da menadžer projekta bude upoznat sa prednostima i nedostacima svake od njih pre nego što se opredeli za jednu od njih. Zato ćete u nastavku pronaći sve relevantne klasifikacije najpopularnijih metodologija koje se danas koriste.

Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Agilna metodologija

Agile je metodologija upravljanja projektima koja naglašava fleksibilnost i saradnju. Pristup je posebno popularan u razvoju softvera, ali se može primeniti na bilo koji projekat.

Agilne metodologije su zasnovane na Agilnom manifestu, koji kaže da su pojedinci i interakcije, radni softver i saradnja sa klijentima važniji od procesa i alata. Neki od aspekata uključuju Scrum metodologiju, ekstremno programiranje (extreme programming – XP), kao i takozvani Lean pristup razvoju softvera.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Scrum ekstenzija agilne metodologije

Pomenuti Scrum je agilna metodologija koja se široko koristi u razvoju softvera, ali se može primeniti i na druge projekte. Zasnovana je na ideji iterativnog i inkrementalnog pristupa upravljanju projektima, u kome je projekat podeljen na male delove kojima se može upravljati, a koji se nazivaju sprintovima.

Scrum timovi rade u saradničkom i fleksibilnom okruženju, sa redovnim sastancima i pregledima kako bi se osiguralo da je projekat na pravom putu.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Waterfall metodologija

Vodopad (waterfall) je tradicionalna metodologija upravljanja projektima koja se zasniva na linearnom i sekvencijalnom pristupu. Često se koristi za projekte koji imaju dobro definisan obim, jasan skup zahteva, fiksni budžet i jasno definisan vremenski okvir. Sama metodologija je podeljena na različite faze, kao što su planiranje, dizajn, razvoj, testiranje i primena, a svaka faza mora biti završena pre nego što počne sledeća.

Kanban metodologija

Kanban je metodologija upravljanja projektima koja se zasniva na principu proizvodnje u pravom trenutku. Prvobitno je razvijen za proizvodnju, ali se može primeniti na bilo koji projekat. Kanban metodologije su zasnovane na vizualizaciji toka rada, regulisanju količine posla koji se obavlja, ali i na jasnim politikama vođenja svih procesa.

Reč je o popularnoj metodologiji koja se koristi za poboljšanje toka, skraćenje vremena isporuke i povećanje predvidljivosti finalnog rešenja.

Prince2 metodologija

Još jedna metodologija upravljanja projektima je Prince2 (Projects IN Controlled Environments). Reč je o strukturiranom pristupu, zasnovanom na procesima, koji se široko koristi u Velikoj Britaniji i smatra se jednom od najpriznatijih metodologija upravljanja projektima u svetu.

Pristup je pogodan za upravljanje projektima svih veličina i složenosti, a primenljiv je u svakoj industriji.

Prince2 pruža sveobuhvatan okvir za upravljanje projektima i podeljen je u nekoliko faza, od kojih je svaka sa specifičnim ciljevima i rezultatima. Ova metodologija naglašava važnost jasnih uloga i odgovornosti, redovnih pregleda i efektivne komunikacije tokom životnog ciklusa projekta. Takođe je prepoznata po svojoj fleksibilnosti jer se može prilagoditi specifičnim potrebama svakog projekta.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Koju metodologiju izabrati

Sve navedene metodologije imaju svoje jedinstvene snage i slabosti. Agile i Scrum su najbolji za projekte koji zahtevaju fleksibilnost i brzu isporuku, dok je Waterfall najbolji za projekte koji imaju dobro definisan obim i fiksni budžet i vremenski okvir. Kanban je najbolji za projekte koji zahtevaju kontinuirano poboljšanje i optimizaciju progresa posla.

Nijedna metodologija nije savršena za svaki poduhvat, a najbolji pristup je odabrati metodologiju koja najbolje odgovara potrebama pojedinačnog projekta. Svaka od njih ima svoj skup alata i tehnika, a menadžer projekta mora da bude upoznat sa prednostima i nedostacima svake od njih pre nego što donese odluku koju će koristiti. Zato vam je neophodno inicijalno znanje koje će vam biti osnova za razvoj veština i unapređenje razumevanja industrije. Zato upišite jednogodišnju obuku za upravljanje projektima i ovladajte svim veštinama koje projektni menadžeri danas moraju imati da bi uspeli.

​​​​​​​Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track