FAKULTET ZA OBRAZOVANJE UČITELJA I VASPITAČA UNIVERZITETA U BEOGRADU – UČENJE I USAVRŠAVANJE KAO IMPERATIV SADAŠNJEG VREMENA
Foto: Promo

FAKULTET ZA OBRAZOVANJE UČITELJA I VASPITAČA UNIVERZITETA U BEOGRADU – UČENJE I USAVRŠAVANJE KAO IMPERATIV SADAŠNJEG VREMENA

Edukacija -

Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu školuje buduće učitelje i vaspitače. Akreditovani su programi osnovnih, master i doktorskih studija. Nastavni planovi Fakulteta usklađeni su sa bolonjskim procesom i Zakonom o visokom obrazovanju. Školovanje traje 8+2 semestra po novim studijskim programima kojima se obezbeđuju teorijska i praktična znanja neophodna za obavljanje učiteljskog i vaspitačkog poziva. Tokom studija, studenti stiču profesionalne kompetencije u oblasti planiranja, organizovanja, realizovanja i vrednovanja obrazovnog i vaspitnog procesa, kao i u oblasti komunikacije, rešavanja problema u razredu i razumevanja potreba dece. Velika pažnja poklanja se profesionalnoj praksi, odnosno boravku i radu studenata u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Za mlade ljude koji se školuju da rade sa decom veoma je važan i ambijent u kojem stiču svoja stručna znanja i kompetencije. Zato se na Fakultetu puno ulaže u opremu prostora, učionica i kabineta. Studentski život vrlo je raznovrstan. Studenti imaju mogućnosti da pokažu svoja znanja i umeća u raznim oblastima, od muzike, glume, sportskih aktivnosti, do organizacionih veština. Dodatnim polaganjem predmeta u toku redovnog studiranja iz oblasti informatike, odnosno engleskog jezika, studenti Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača dobijaju mogućnost zaposlenja za rad u nastavi informatike i računarstva, tj. engleskog jezika. U okviru Fakulteta funkcioniše i studentima je na- raspolaganju Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju. U njemu se nastavnici osposobljavaju i usavršavaju za primenu nove informacione tehnologije, robotike i veštačke inteligencije u nastavi, i primene produktivnih modela informatičko-razvijajuće nastave.

U prvu godinu osnovnih akademskih studija mogu da se upišu kandidati koji su završili četvorogodišnje srednje obrazovanje. Fakultet prima ukupno 390 studenata i to:

fakultet
foto: Promo

Prijemni ispit sastoji se iz dva dela: I Provera sklonosti i sposobnosti 1) Provera govornih sklonosti i sposobnosti kandidata (artikulacija glasova, posebno teških suglasničkih grupa, razložno čitanje i akcentovanje teksta); 2) Provera muzičkih sklonosti i sposobnosti kandidata (pevanje pesme po slobodnom izboru, reprodukovanje zapamćenih melodijskih i ritmičkih motiva); 3) Provera opšteg telesnog statusa i kretnih sklonosti i sposobnosti pojedinih delova tela. II Klasifikacioni ispit 1) Test iz srpskog jezika i književnosti – obuhvata sadržaje ovog predmeta prema nastavnom programu gimnazije; 2) Test iz opšte kulture i informisanosti – treba da pokaže opšte znanje iz kulture i informisanost kandidata.

fakultet za obrazovanje
foto: Promo

I PRIJAVA KANDIDATA: 19, 20, 21. i 22. jun 2024. godine, od 10.00 do 13.00 časova. Kandidatima se prilikom prijave omogućuje izbor opredeljivanja za oba studijska programa i mogućnost izbora studijskog programa u nastavnim odeljenjima u Vršcu ili Novom Pazaru. Za svaki studijski program pravi se jedinstvena rang lista.

II PROVERA SKLONOSTI I SPOSOBNOSTI: 24. jun 2024. godine, u 9.00 časova (Beograd), 24. jun 2024. godine, u 9.00 časova (Vršac) i 24. jun 2024. godine, u 9.00 časova (Novi Pazar).

III PRIJEMNI ISPIT: 26. jun 2024. godine, u 9.00 časova.

Školarina za samofinansirajuće studente iznosi 111.000,00 dinara. Školarina za strane studente iznosi 2.000 evra.

Kompletan tekst Konkursa za upis studenata u prvu godinu osnovnih akademskih studija školske 2024/25. godine dostupan je na linku http://www.uf.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2024/04/Jun-2024-Konkurs-upis-sk-2024_2025.pdf

fakultet za obrazovanje
foto: Promo

Detaljnije informacije o prijemnom ispitu, upisu i studiranju na Fakultetu za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu mogu se dobiti na sajtu http://studiraj.uf.bg.ac.rs/, putem imejla dekanat@uf.bg.ac.rs, ili zvaničnih fejsbuk i instagram profila Fakulteta.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track