MNOGO TOGA JE URAĐENO ZA KRATAK PERIOD: Kovač i Zukorlić o dostignućima trenutne vlade i izbornim programima i planovima
Foto: ATA images

sumirali uspehe

MNOGO TOGA JE URAĐENO ZA KRATAK PERIOD: Kovač i Zukorlić o dostignućima trenutne vlade i izbornim programima i planovima

Izbori 2024 -

Savez vojvođanskih Mađara i Stranka pravde i pomirenja kao predstavnici manjiniskih zajednica učestvovaće na republičkim i pokrajinskim izborima. Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara i Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja govorili su za RTS o ostvarenim projektima i o važnim pitanjima za svoje manjinske zajednice koje ih očekuju nakon izbora.

Elvira Kovač je kazala da je SVM zadovoljna saradnjom sa SNS u vladajućoj koaliciji. Bez obzira na to što je još aktulena vlada trajala samo godinu dana smatra da je dosta stvari iz kolacionog sporazuma ispunjeno. Kao najvažniju stavku ističe ukidanje naknade za odvodnjavanje poljopivrednicima.

Kako je objasnila, ove će naknada biti smanjena za 50 odsto dok se naredne godine u potpunosti ukida.

Kao važan infrastrukturni projekat istakla je prugu Subotica - Segedin koja treba da bude otvorena do meseca. Pohvalila je činjenicu da se policija uključila u rešavanje problema migranata na granici sa Mađarskom što je, kako je rekla, SVM u parlamentu ranije tražio. To sada građani Subotice i okoline vide, dodaje Kovačeva.

Usame Zukorlić iz Stranka pravde i pomirenja koja je imala svog ministra u još aktuelrnom sazivu, smatra da je za kratko vreme mnogo toga urađeno.

- Resor Edina Đerleka koji je ministar zadužen za regionalni razvoj u jako kratkom periodu realizovao preko 70 projekata - naglašava Zukorlić.

Kako je naveo, ono što važno za Stranku pravde i pomirenja je da je Vlada izvdvojila značajna sredstva i da su brojni infrastrukturni problemi rešeni.

Dodao je da se jedna od ključnih stvari iz kolacionog sporazuma sa SNS-om, Kliničko-bolnički centar u Novom Pazaru, intentenzivno gradi.

Spomenuo je da se već radi i na gasifikaciji Sandžaka, a započela je i izrada projektne dokumentacije za aerodrom kod Sjenice.

Zukrolić kaže da namerava da ostanu u kolaciji sa SNS-om kako bi ispunili svoje ciljeve i projekte za koje je potrebno vreme.

Na pitanje da li SVM planira za zatraži ministarsko mesto u slučaju pobede SNS-a na izborima, Elvira Kovač napominje da cilj koalicionog sporazuma nikada nisu bile fotelje već dogovori o konkretnim projektima kao što su akva-park na Paliću, o odvajanju više sredstava za popravku puteva u Vojvodini.

Podsetila je da kao manjinska lista i ovaj put idu samostalno na izbore.

Govoreći o nazivu liste "Za našeg predsednika, za našu zajednicu, za našu budućnost", Kovačeva je objasnila da se prvi deo naziva odnosi na nedavno preminulog lidera SVM-a Ištvana Pastora.

Deo u nazivu "naša zajednica" kaže da se pre svega odnosi na mađarsku zajednicu ali da SVM smatra da to što je dobro za Mađare dobro i za sve građane Srbije.

Usame Zukorlić navodi da njihova lista na izborima ponovo nastupa pod brojem 8 kao i u više izbornih ciklusa unazad.

Kaže da cilj Stranke pravde i pomirenja ujedinjenje glasova manjina u Srbiji da i one manje vidljive imaju svoje predstavnike.

Prema njegovim rečima, proširili su svoj domen koji ne obuhvata samo Bošnjake iz Sandžaka već i Rome i Aškalije. Manjine imaju zajedničke teme i želimo da ponudimo svoju sinergiju i drugima, dodaje Zukorlić.

Kao najvažnije pitanje manjina koje treba tek da se reše vidi proporcionalnu etničku zastupljenost u državnim ustanovama kao što su policija, bolice, pravosuđe.

Smatra da u lokalnim sredinama etnička zastupljenost u instiucijama treba da se vodi rezultatima poslednjeg popisa stanoviništva. Kao naročito ugrožene po tom pitanju izdvaja upravo Rome i Aškalije.

Nadovezujući se na temu etničke zastupljenosti, Elvira Kovač navodi da u saradnji sa mađarskom vladom SVM radi se ne obrazovanju pravnika, ekonimista i lekara unutar mađarske manjine.

Zukrolić kaže da postoji pitanje kvalifikacija i u Sandžaku za određene položaje ali da se još uvek radi na uspostavljanju poverenja između Bošnjaka i državnih elemenata.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

00:27

Ispred Gradske izborne komisije: SNS predaje izbornu listu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track