PUČ U DS: Pajtić ruši Đilasa posle izbora!
Foto: Dado Djilas

Drugi čovek demokrata sprema rokadu

PUČ U DS: Pajtić ruši Đilasa posle izbora!

Politika -
Vojvođanski premijer praktično se isključio iz predizborne kampanje i posvetio očuvanju pokrajinskih odbora DS kako bi posle 16. marta preuzeo stranku

BEOGRAD - Čeka svojih pet minuta.Bojan Pajtić, vojvođanski premijer i zamenik predsednika demokrata, nije vidljiv u predizbornoj kampanji DS jer se okrenuo očuvanju svoje baze - pokrajinskih odbora DS, saznaje Kurir. Osim pokušaja da zaustavi prelazak pokrajinskih demokrata u NDS Borisa Tadića, Pajtić se distancirao od centrale u Beogradu jer se, kako saznajemo, sprema da posle parlamentarnih izbora 16. marta preuzme DS od Dragana Đilasa.Stranački izbori- Pajtić čeka 17. mart i rezultate izbora. Naime, po Statutu stranke, koji je izmenjen kad je Đilas rušio Borisa Tadića, posle svakih parlamentarnih izbora obavezni su stranački izbori. Proveravaće se poverenje rukovodstvu DS i Đilasu i, pošto je izvesno da stranka neće proći sjajno na izborima, jasno je da je to idealna šansa da Pajtić konačno preuzme šefovanje demokratama - priča izvor Kurira i objašnjava da će Đilas da „strada“ upravo po formuli koja je instalirana u stranački statut kad je on od Tadića preuzimao lidersku poziciju u DS.Zanimljivo je da Bojan Pajtić, kako je Kurir pisao, na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS 18. januara nije podržao inicijativu za Đilasovu smenu, već je predložio da se rasprava odloži za posle izbora.- Time je praktično odložio Đilasovu smenu za nekoliko meseci i otvorio sebi put ka preuzimanju stranke - kaže naš sagovornik i dodaje da je indikativno što Pajtić nije aktivan u ovoj predizbornoj kampanji DS.- Pajtić je, naime, koncentrisan na održavanje jedinstva svojih odbora u Vojvodini. Pojedini otkazuju poslušnost i prelaze u Tadićev NDS i da bi zaustavio taj trend, on je posvećeniji očuvanju svoje baze u pokrajini nego predizbornim aktivnostima - navodi naš izvor.Promene na čelu DSAnalitičar Dejan Vuk Stanković ne isključuje mogućnost da posle izbora dođe do promena na čelu DS.- Da li će Đilas ostati na čelu stranke ili će tu funkciju eventualno preuzeti Pajtić zavisi od rezultata DS na izborima. Sve ispod 12 odsto osvojenih glasova bilo bi dokaz da je ta stranka u ozbiljnoj krizi. A imajući u vidu i stalna previranja u DS, nije nemoguće da posle izbora unutar stranke bude aktivirano pitanje poverenja aktuelnom rukovodstvu - dodaje Stanković.

IskusnoBOJAN PAJTIĆ BEZ KOMENTARATokom jučerašnjeg dana pokušali smo da dobijemo komentar Bojana Pajtića na naša saznanja, ali on do zaključenja ovog izdanja nije odgovarao na poruke i pozive novinara Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track