13 GODINA SE KRIJE POLITIČKA POZADINA UBISTVA ĐINĐIĆA: Političari i deo policije sprečavali istragu!
Foto: Profimedia

Istorijsko zasedanje Skupštine

13 GODINA SE KRIJE POLITIČKA POZADINA UBISTVA ĐINĐIĆA: Političari i deo policije sprečavali istragu!

Politika -

Današnje skupštinsko zasedanje biće istrorijsko jer će narodni poslanici glasati o formiranju anketnog odbora koji bi se bavio konačnim otkrivanjem pune istine o političkoj pozadini i nalogodavcu atentata na bivšeg premijera Zorana Đinđića.

Kurir je ujedinio sve srpske političare, koji su podržali osnivanje anketnog odbora kako bi se konačno otkrilo ko je nalogodavac ubistva premijera Đinđića, a koji je najverovatnije još među nama i ima veliki politički uticaj, jer i posle 13 godina vešto sprečava da istina dođe na videlo.

Nakon novih saznanja i brojnih svedočenja da se dosad ćutalo o svim detaljima i političkoj pozadini atentata, postoji značajna politička podrška, uključujući i onu s najviših instanci u državi, da se jednom za svagda dođe do svih odgovora, koji se skrivaju od očiju srpske javnosti.

Podsetimo, ni posle pet godina otkako su Đinđićeve majka i sestra podnele krivičnu prijavu protiv Nebojše Čovića i Velimira Ilića, taj predmet stoji po strani, a nadležni nikada do kraja nisu istražili sve detalje političke pozadine ubistva.

Banjac: Vršen veliki pritisak da se ne ispitaju se okolnosti u vezi sa ubistvom

Bivši načelnik UBPOK Boro Banjac potvrdio je za Kurir da je vršen veliki pritisak da se ne ispitaju se okolnosti u vezi sa ubistvom, kao i da im je zabranjeno da saslušaju MIlorada Ulemeka Legiju u vezi sa tim.

- Neki političari, ali i visokopozicionirani ljudi u policiji, nikome od nas nisu dali da pričamo s njim, a upravo je on bio poslednja karika koju smo mogli da ispitamo - rekao je Banjac.

Đukanović: Otkrijte ko je ubio Đinđića da vam se opet ne ponovi!

Foto: Stefan Jokić

Nije dobro što ubistvo Zorana Đinđića nije rasvetljeno do kraja. Ako Srbija sebi ne odgovori na to pitanje, nažalost, može se suočavati s ponovljenim problemima, poručuje Milo Đukanović, bivši premijer Crne Gore u ekskluzivnom intervjuu za Kurir!

Tadić sprečio incijativu za otkrivanje političke pozadine atentata

Bivši predsednik demokrata Boris Tadić lično je sprečio da Demokratska stranka pokrene inicijativu da se do kraja istraži politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Naš list je iz nekoliko izvora dobio potvrdu da se takav predlog našao na dnevnom redu sednice Predsedništva DS, kojom je predsedavao Tadić kao tadašnji predsednik stranke. Međutim, kako su nam otkrili, Tadićeva procena je bila da je za takvo insistiranje još rano.

Živković: Zašto tužilaštvo 13 godina ne rešava političku pozadinu ubistva Đinđića

Lider Nove stranke Zoran Živković u razgovoru za Radio Slobodna Evropa postavlja pitanje zašto 13 godina od ubistva Đinđića nije otkrivena politička pozadina.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Ja vidim veći problem u tome što nadležno tužilaštvo i drugi organi nadležni za istraživanje političke pozadine atentata na Zorana Đinđića ćute već trinaest godina. Svaki medij, pa i Kurir, ima pravo da pokrene taj proces, a ono što bi bilo logično i jedino dobro jeste to da u roku od sedam do deset dana nadležno tužilaštvo kaže ima li tu nečega ili nema, da se na tu temu – dakle, da li Čović ima bilo kakve veze sa atentatom na Đinđića – stavi tačka", rekao je Živković.

Jovanović: Tužilaštvo ima dokaze, ali po tome niko nije želeo da postupi

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da Nebojša Čović bio deo zločinačkog udruženja koje je odgovorno za ubistvo bivšeg premijera Zorana Đinđića.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

„Tužilaštvo ima materijalne dokaze i izjave svedoka-saradnika, ali po tome niko nije želeo da postupi. Rade Marković ponudio je da bude svedok na okolnosti na ubistvo Đinđića i na ono što je tome prethodilo, pa su na to organi ove zemlje okrenuli glavu“, kazao je Jovanović.

Krasić: Pre 7 godina smo zahtevali da se ispitaju ta saznanja

Funkcioner SRS Zoran Krasić tvrdi da su pre sedam godina u Skupštini zahtevali da se ispitaju ta saznanja.

- Tada su naši članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti tražili da se objavi izveštaj akcije "Mačva", jer dokazuju da je Čović bio umešan u ubistvo Đinđića. Međutim, svi su se oglušili o te naše zahteve - kaže Krasić.

Ovim tvrdnjama ide naruku i to što su majka i sestra pokojnog premijera Mila i Gordana Đinđić Filipović 2011. podnele krivičnu prijavu protiv Čovića i Velimira Ilića i zahtevale da se utvrdi politička pozadina njegovog atentata. Međutim, ni posle pet godina nije se postupilo po toj prijavi, a u međuvremenu je Mila Đinđić umrla, ne dočekavši potpunu istinu o ubistvu svog sina. Takođe, u međuvremenu je umro i advokat Srđa Popović, koji je u ime Đinđićeve majke i sestre podneo prijavu Specijalnom tužilaštvu.

DANAS ISTORIJSKA SEDNICA Poslanici, glas za anketni odbor otkriće ko je nalogodavac ubistva Đinđića!

ČARLS KROFORD ZA KURIR: Ne čudi me što još nema istine o ubistvu Đinđića

VELJA ILIĆ PROGOVORIO O POZADINI ATENTATA: Čović se sprda, LIČNO ću ga ispitati!

ŠOK! BORIS TADIĆ SPREČIO ISTRAGU UBISTVA ĐINĐIĆA: Zataškao istinu o atentatu!

(VIDEO) ČOVIĆ UHVAĆEN U LAŽI: Priznao da se više puta viđao s Legijom!

EKSKLUZIVNO CECA PREKINULA ZAVET ĆUTANJA POSLE 18 GODINA Istina o Arkanu i Đinđiću!

ŠOKANTNO! ĐINĐIĆA HTELI DA UBIJU IZ ČOVIĆEVE VILE Istina otkrivena posle 13 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track