TRZAVICE U KOALICIJI: Rekonstrukcija Vlade ili socijalista?
Foto: Dado Djilas

Slika sa društvene mreže pokrenula tenzije

TRZAVICE U KOALICIJI: Rekonstrukcija Vlade ili socijalista?

Politika -
Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić spreman je na bilo kakvu vrstu provere u stranci, nakon što se našao na meti kritika Srpske napredne stranke. Iz njegove partije za sada nema odgovora, dok je, sa druge strane, pitanje i koliko je koalicija stabilna nakon najnovijih trzavica?

Pale su teške reči. A da li su one dovoljne da padne i vlada ili će Socijalistička partija Srbije možda biti "rekonstruisana"?

"O tome će sud doneti onaj na čijoj popularnosti, na čijoj energiji, na čijoj politici je i napravljena ova Vlada, a to je gospodin Aleksandar Vučić", kaže šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić.

S obzirom na to da je Vučić u Sarajevu, tražilo se mišljenje i "druge strane". Za razliku od uobičajene prakse, kada poslanici SPS-a odgovaraju na sva novinarska pitanja, ovih dana se retko ko od njih uopšte pojavljuje u skupštinskom holu. Mnogi kažu da odnose u koaliciji ne žele da komentarišu. Njihovi koalicioni partneri su smeliji, naročito oni stariji iskusniji, prenosi N1.

Branko Ružić, Foto: Zorana Jevtić
Branko Ružić, Foto: Zorana Jevtić

"Ako je Branko Ružić pogrešio neka to Socijalistička partija Srbije reši kod sebe, zašto bi se to ovoliko dizala prašina i radili ti poslovi, jedni druge optuživali, a ne radi se državni posao", smatra Moma Čolaković, Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

"Ono što je Branko Ružić uradio predstavlja možda malo neozbiljnu stvar, ali to je društvena mreža, to je njegov privatni život. Mislim da to ne treba dizati na toliki politički nivo i ne verujem da bi mogla da bude uzdrmana koalicija", rekao je Srđan Kružević, Jedinstvena Srbija.

Sporna fotografija, Branko Ružić i Igor Mikić, Foto Facebook
Sporna fotografija, Branko Ružić i Igor Mikić, Foto Facebook

Opozicija misli da je koalicija i te kako uzdrmana, pa je tako jedan poslanik prepričao, kako kaže, smešnu situaciju iz sale, kada je kolega iz SPS-a kritikovao pravosuđe.

"Kada sam ga ja opomenuo da će možda morati da se izvini poslanicima Srpske napredne stranke i njenom lideru Aleksandru Vučiću, on je ustao i branio se, govorio kako je ova vlast najbolja", rekao je Janko Veselinović, Pokret za preokret.

Slika sa društvene mreže je samo još jedan povod za tenzije, smatra urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

"Imamo stalno podgrevanje tenzija između SNS-a i SPS-a, stalne najave rekonstrukcije vlade i mogućih vanrednih izbora. Srbija ima najstabilniju parlamentarnu većinu u poslednjih sto godina, a najnestabilniju vladu – to je samo u Srbiji moguće", kaže Ćulibrk za N1.

A u Srbiji je moguća i rekonstrukcija Vlade svake godine, kao i izbori svake druge. Čemu smo bliži - nije lako oceniti.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track