DS: Pokrenuti istragu o kupovini glasova za SNS u Novom Sadu

Trgovina izbornom voljom građana

DS: Pokrenuti istragu o kupovini glasova za SNS u Novom Sadu

Politika -
NOVI SAD - Gradski odbor Demokratske stranke zatražio je danas od policije i Tužilaštva da smesta pokrenu istragu povodom medijskih napisa o, kako navode, kupovini glasova za račun Srpske napredne stranke u Novom Sadu i spreče dalju "trgovinu" izbornom voljom građana.

Budući da je reč o teškom krivičnom delu, novosadske demokrate smatraju da su državni organi obavezni da reaguju po službenoj dužnosti i da, ne čekajući formalno podnošenje krivične prijave od strane građana ili političkih organizacija.

Državni organi su dužni da razotkriju i kazne "nakupce" glasova koji, pre nego što su izbori uopšte raspisani, pokušavaju da na nezakonit i nemoralan način osiguraju još jedan nezaslužen mandat u Gradskoj kući, navode iz Gradskog odbora DS-a.

U današnjoj štampi objavljeno je da organizacija koja sebe naziva Udruženje invalida i veterana ratova "Miloš Obilić" prikuplja glasove za SNS tako što onima koji se obavežu da će glasati za tu stranku nudi vaučere za kupovinu u jednom tržnom centru.

"Novinar je čak i fotografisao spiskove sa imenima onih koji su prihvatili takvu ponudu, jer su papiri sa spiskovima nehajno rašireni po stolu u prostorijama tog udruženja", navodi se u saopštenju novosadskih demokrata.

Ističući da je reč o prvorazrednom skandalu zbog kojeg bi u demokratskom i, uopšte, civilizovanom svetu po kratkom postupku bili pohapšeni svi učesnici te besramne trgovine, demokrate smatraju da bi "ljudi koji na taj nečestan način žele da osiguraju još jedan mandat u vlasti", momentalno trebali da se iz Gradske kuće "presele u policijske kartoteke i sudnice".

Novosadske demokrate ukazuju da su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i njegovi saradnici iz SNS postali vlast "upravo zahvaljujući podršci onih koje su sami optužili da su na lokalnim izborima 2012. godine kupilii glasove birača".

"Sada su očigledno i sami posegli sa istim metodom kupovine podrške osiromašenih građana Novog Sada", zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora DS.

Vučević je ranije danas zatražio utvrđivanje istine o informacijama koje su se pojavile u medijima o navodnoj kupovini glasova od strane pojedinih udruženja boraca za račun SNS za predstojeće izbore.

On je dodao da u razgovoru sa građanima i do njega stižu informacije da se na različite načine pokušava uticati na izbornu volju i apelovao na sve da se sa tim prestane.

Vučević je naglasio da je Srpska napredna stranka daleko najača stranka u zemlji, da ne vidi zbog čega bi to radila i da će biti da tako nešto rade oni koji se bore za cenzus. "Nadam da će organi reda što pre utvditi da li je to tačcno ili nije i da će država najoštrije sankcionisati one koji to čine", rekao je Vučević, koji je i predsednik Gradskog odbora SNS u Novom Sadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track