Mihajlovićeva: Nema razloga da se plaššimo ulaska u EU, građani će reći svoje na referendumu
Foto: Fonet

Srbija neće izgubiti svoje nacionalne interese

Mihajlovićeva: Nema razloga da se plaššimo ulaska u EU, građani će reći svoje na referendumu

Politika -
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da nema nijednog razloga za strah od ulaska u EU, niti će ulaskom u Uniju Srbija izgubiti svoje nacionalne interese.

"Građani će na kraju, na referendumu, reći hoće li ili neće u EU, onakvu kakva ona bude 2020“, rekla je Mihajlović. Dodala je da je otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije i EU događaj koji je obeležio 2015. godinu. „Ovo je uspeh svih prethodnih vlada od 2000. do danas, ali su ključni pomaci u odnosima sa Prištinom i regionalnoj saradnji zasluga premijera Aleksandra Vučića.

I oni su bili ključni u otvaranju prvih poglavlja“, rekla je Mihajlović. Na pitanje da li Srbija može zatvoriti poglavlje o Kosovu bez priznanja Kosova, Mihajlović je odgovorila da važeći Ustav jasno kaže da je Kosovo i Metohija deo Srbije te da ne postoji nijedan dokument, niti je bilo ijednog razgovora na kome je od Srbije traženo da prizna Kosovo zarad ulaska u EU. „

Pregovori sa Prištinom jesu teški, biće još teži, to nije sporno i na to smo spremni. Srbiji je izuzetno važno da se konačno formira Zajednica srpskih opština, to je dogovoreno i na tome insistiramo. Ova Vlada svakako neće priznati Kosovo“, istakla je Mihajlović. Ona je rekla da je Srbija već dosta uradila na usklađivanju naših i evropskih propisa te da „sad sve zavisi od nas, koliko će nam trebati da jednom mudrom i pametnom politikom uskladimo naše standarde sa standardima EU“. Ali, istakla je, ne idemo u EU da bismo samo prepisali zakone, evropske direktive i pravila. „Idemo u EU zbog građana Srbije, njihovog boljeg života. Jer za nas danas i pored svih problema ne postoji bolja organizacija od EU“, ocenila je Mihajlović.

Na pitanje da li možemo da pretpostavimo u kakvu će EU Srbija ući Mihajlović je odgovorila da se čitav svet menja, pa i EU. „Sve zemlje ulaze i izlaze iz krize, turbulencije su ogromne. Kad je teško, svako pokaže one najbolje i one najlošije strane. Tako je kriza sa migrantima pokazala sve manjkavost sistema EU, kao što je sa druge strane pokazano jedno divno lice Srbije. Ponosna sam na naše građane koji su pokazali jedan domaćinski i ljudski odnos prema migrantima. Jer ako neko zna nevolje tih ljudi, onda smo to svakako mi“, zaključila je Mihajlović.

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track