Zbog SDA opet neuspešan sastanak šestorke
Foto: Srna

Zbog SDA opet neuspešan sastanak šestorke

Politika -
Stranka demokratske akcije odbila je budžet BiH za 2012. godinu koji su podržali lideri ostalih pet vladajućih stranaka u BiH

SARAJEVO - Lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH nisu dogovorili budžet ni na današnjem sastanku čiji je domaćin bio predsednik SDP Zlatko Lagumdžija.

Predsednik SDA Sulejman Tihić je najavio da ova stranka sutra neće podržati budžet i sada je već sasvim izvesno da će se povući iz Veća ministara, preneo je Klix.ba.

Lideri su dogovorili pitanja vojne i državne imovine, pitanje demobiliziranih i penzioniranih pripadnika Oružanih snaga BiH i načelno se složili da izbori u Srebrenici treba da budu fer i pravedni.

"Oni koji ne podrže budžet kao najvažnije pitanje političke strukture sami sebe diskvalifikuju iz Veća ministara", poručio je Dodik.

Lagumdžija je rekao posle sastanka lidera šestorke u Sarajevu da sutrašnje glasanje o budžetu u Parlamentu BiH "predodređuje sudbinu koalicije na nivou BiH".

"Ovaj sporazum je pretpostavka za odluku o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom koja definiše kompletnu nepokretnu imovinu i imovinu koja postaje neperspektivna za potrebe odbrane. Odluka je usaglašena i može ići u parlamentarnu proceduru", izjavio je Lagumdžija.

Lider SDA Sulejman Tihić je na sastanku lidera tražio povećanje dogovorenog budžeta za 47 miliona KM.

Lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH danas su Sarajevu postigli dogovor o pitanjima vojne i državne imovine i o problemu prevremeno penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track