VUČIĆ O FATALISTIČKOJ PROGNOZI LIDERA SPS: Dačić bi da mi što pre vidi leđa
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Bockanje

VUČIĆ O FATALISTIČKOJ PROGNOZI LIDERA SPS: Dačić bi da mi što pre vidi leđa

Politika -

Možda Ivici odgovara da ja odem ranije, on možda zna nešto što ja ne znam, šaljivim tonom odgovorio predsednik svom koalicionom partneru. Dačić se naoštrio za beogradske izbore i rekao da će se na njima meriti da li Vučić ostaje na vlasti

Lider SPS i šef diplomatije Ivica Dačić naoštrio se za beogradske izbore, istakao da bi Aleksandar Antić bio njegov kandidat za gradonačelnika, ali i provokativno najavio da će se na njima meriti da li predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić ostaje na vlasti.

Vučić se juče našalio sa ovakvom procenom Dačića, pa je protumačio to kao njegovu želju da mu što pre vidi leđa.

- Možda Ivici odgovara da ja odem ranije. On možda zna nešto što ja ne znam. Ipak, mislim da je hteo da motiviše birače da izađu na izbore. Ali lokalni izbori su lokalni. Evo, tri najbliža saradnika, sva trojica iz DS - Šutanovac, Đilas i Šapić - idu u tri linije, a među njima nema nikakve razlike. Oni će lukavo pokušati da kažu da nisu isti, a jesu - naglasio je Vučić i poručio ovoj trojici da će morati da pobede na predsedničkim izborima ako žele da ga sruše.

- Evo, ja vam ponavljam da se neću kandidovati na sledećim predsedničkim izborima. A pobediće onaj koga ja budem predložio. Oni neće, jer građani više neće da glasaju za neradnike - poručio je predsednik.

SNS će, kako je najavio, sledeće nedelje odlučiti o izborima, ali je i nagovestio da bi beogradski izbori mogli da budu spojeni s parlamentarnim. On se protivi tome jer smatra da za izbore nije vreme i da Srbija mora da rešava najveće probleme u narednim godinama. Vučić kaže da je u SNS čuo argumente onih koji su za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a glavni je da bi 2022. godine zajedno bili održani predsednički, parlamentarni i beogradski izbori.

Jaki argumenti

- Jedan od razloga - ako bismo imali sve izbore zajedno u februaru, imali bismo četiri godine potpunog mira. Imali bismo vremena da uradimo sve za pristupanje Srbije EU. To jeste jak argument - rekao je Vučić, koji ipak zagovara tezu da ima mnogo važnih pitanja u narednoj i naredne dve godine koja moraju da se reše.

- Mislim da nije vreme za parlamentarne izbore i ne treba da se na lokalnim beogradskim izborima pokrivamo republičkim... Ako izgubimo, nije nikakav problem, na kraju se živi od dela koja ste ostavili - izjavio je predsednik.

Upitan o spekulacijama da bivši šef države Tomislav Nikolić planira da osnuje stranku, Vučić je rekao da mu on o tome nije pričao.

- Nisam čuo tako nešto od njega i ne verujem u to - rekao je on.

Vučić je o zahtevu opozicije da OEBS nadgleda predstojeće izbore u Beogradu rekao da opozicioni lideri ne treba da brinu.

- Svako ima pravo da traži šta hoće, a ako opozicija nema dovoljno ljudi da broji glasove, ne brinite, mi ćemo da vam čuvamo i nećemo vam uzeti nijedan glas, kao ni na predsedničkim izborima - poručio je Vučić.

Junker nas ohrabrio

On je najavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da očekuje da Srbija postane članica EU i pre 2025. godine nazvao veoma ohrabrujućom. Pred Srbijom je još dosta posla koji treba da uradi, te nam, kako kaže, ostaje da budemo hrabri i odlučni i pokušamo da uradimo sve da do 2023. postanemo članica Unije.

foto: Reuters

Prihvatio poziv

VUČIĆ U DECEMBRU IDE KOD PUTINA

Predsednik je juče najavio da će sredinom decembra boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji, gde će se sresti s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Razgovaraću s Putinom o našim bilateralnim odnosima, politici, ekonomiji, ali i o svemu što se zbiva u regionu, Evropi i svetu - kazao je Vučić.

Zorana Mihajlović

MALO SMO DOSADILI S PREVREMENIM IZBORIMA

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je da nema ništa protiv prevremenih parlamentarnih izbora, ali da lično misli da su građanima s tim „malo dosadili“.

- Znam da SNS ima rezultate s kojima može da izađe pred građane i zatraži još jedan mandat - rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za Nedeljnik i otkrila da bi volela da Beograd dobije gradonačelnicu.

foto: Dragana Udovičić

Dačić brani druga

MRKA NIJE KRIV ZA GREŠKU NA KORIDORU 11

Dok Zorana Mihajlović „gine“ da neko snosi odgovornost za nepravilnosti na delu Koridora 11, deonica Ub-Lajkovac, zbog čega je i podnela krivičnu prijavu protiv 14 osoba, uključujući i Milutina Mrkonjića, njegov stranački šef Ivica Dačić stao je na njegovu stranu. Mrkonjić, kaže Dačić za Kurir, ima njegovu punu podršku.

- Mrkonjić ima moju punu podršku. Ako je bilo nekih nepravilnosti, neka utvrđuje sud, ali to sigurno nema veze sa ministrom - poručio je Dačić.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Farmaceuti krivi za epidemiju malih boginja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track