Najnovije vesti

DAČIĆ: Kosovo nije država, ne može u Savet Evrope
Foto: Zorana Jevtić

reakcija

DAČIĆ: Kosovo nije država, ne može u Savet Evrope

Politika

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da najavljeni zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope treba da bude odbačen kao neosnovan, jer Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za status članice SE pošto nije država.

Povodom najave zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da će tokom ovog meseca, a najkasnije u januaru 2018. godine, Kosovo podneti zahtev za članstvo u SE, Dačić je rekao da nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran i poručio da, ako Kosovo zbog toga što ga je veliki broj zemalja Evrope priznao, bude primljeno u Savet Evrope - to će biti politika sile.

"Srbija će itekako znati da proceni takav odnos nekih zemalja", rekao je Dačić za Tanjug.

Istakao je da je zahtev Kosova u suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama i rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Takav zahtev, dodaje, bio bi u kontradiktornosti sa Statutom Saveta Evrope i statusno neutralnom politikom organizacije prema Kosovu i Metohiji, kao i sa mišljenjem pravne službe SE iz 2008. godine.

"Kosovo ne ispunjava bazične principe i standarde SE u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava zbog čega nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran", smatra Dačić.

On je naznačio da je zahtev za članstvo suprotan i principu iz clana 1. Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, posto 13 članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Time bi bio ugrožen i dijalog izmedu Beograda i Priština, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona. Sve ovo su činjenice. Ako Kosovo i pored ovoga, zbog toga što je veliki broj zemalja Evrope priznao Kosovo, bude primljeno u Savet Evrope, to će biti politika sile. Srbija će itekako znati da proceni takav odnos nekih zemalja", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: HRVATIMA PRETI 12 GODINA ROBIJE? Tužilaštvo odlučuje šta će biti sa huliganima sa derbija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...