OCENA ANALITIČARA: Referendum o statusu Kosova je jedino rešenje
Foto: Tanjug

Predlog Vučića

OCENA ANALITIČARA: Referendum o statusu Kosova je jedino rešenje

Politika -

EU neće dozvoliti ulazak Srbije bez jasno rešenog pitanja granica, narod će reći svoje mišljenje, rekao predsednik

Referendum o kosovskom pitanju i ulasku u EU, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jedino je legitimno rešenje kada se donose ovako važne odluke, tvrde politički analitičari.

Vučić je, gostujući na TV Hepi, rekao da pravno obavezujući sporazum s Prištinom znači da „imamo rešeno pitanje granica“.

- EU neće dozvoliti ulazak Srbije bez jasno rešenog pitanja granica, narod će svakako na nekom referendumu reći svoje mišljenje - rekao je Vučić.

Težiti konsenzusu

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, referendum je jedino rešenje kada se donosi odluka o važnim pitanjima, kao što je pravno obavezujući sporazum ili eventualna promena granica, ali, dodaje, jako je bitno da referendum bude usaglašen između svih subjekata političke scene.

- U suprotnom, ako se jednostrano definiše pitanje od strane vlasti, u tom slučaju referendum ne bi imao legitimitet i bio bi samo izvor daljih sukoba. Treba težiti konsenzusu kako bi se došlo do pitanja koje je pošteno sročeno, da referendum ne bude shvaćen kao manipulacija - kaže Anđelković i dodaje:

- Da bi imao legitimitet, pitanje mora da bude fer formulisano, pa nek se onda građani izjasne.

Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelkovićfoto: Zorana Jevtić

Postići dogovor

Najbolje je, ističe, da referendum bude održan kada nacija bude spremna da o njemu postigne dogovor.

- Referendum ne sme da bude osnov za sukobe, ako idemo na to, onda ćemo narednih 30 godina imati atmosferu građanskog rata - navodi Anđelković.

I Dejan Vuk Stanković ističe da treba dati građanima pravo da se o toj temi izjasne, te da državna pitanja moraju biti stvar referenduma, posebno u svetlu činjenice da će to pitanje trajnije rešiti geopolitičku sudbinu Srbije.

- Čini mi se da bi pre referenduma našoj zemlji bila potrebna jedna krajnje staložena i racionalna debata o tom pitanju, koja bi uključila mogućnost da se u potpunosti izlože sve posledice jedne ili druge odluke. Referendum ima smisla samo ako bi se prethodno stvorila atmosfera da se racionalno debatuje o odnosu između EU i Kosova, to nije odluka u kojoj se treba povoditi za političkim strastima - naglasio je.

Kurir / E.K.

Foto: Zorana Jevtić, Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVAKO JE BEŽAO UBICA OLIVERA IVANOVIĆA! Pogledajte koliko mu je trebalo da nestane sa mesta zločina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track