PODRŠKA IZ MOSKVE: Putin uz Srbiju i Vučića zbog haosa na Kosovu i Metohiji
Foto: Reuters

Vruća linija

PODRŠKA IZ MOSKVE: Putin uz Srbiju i Vučića zbog haosa na Kosovu i Metohiji

Politika -

Šef države povodom terorističke akcije kosovske policije razgovarao sa ruskim liderom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, povodom uzavrele situacije i terora kosovske policije na Kosovu i Metohiji telefonom razgovarao s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom!

Poziv je usledio odmah posle usijanja na severu Kosova, koji su od juče ujutru opsedali do zuba naoružani specijalci ROSU.

Alarmantno

Vučić i Putin razgovarali su oko 18.30, uoči hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koju je predsednik Srbije sazvao za sinoć.

Prvobitno je bilo planiranao da se sednica održi danas, ali je predsednik Srbije promenio odluku posle haosa na Kosovu u kojem je povređeno nekoliko Srba.

Kako su javljali izveštači iz Kosovske Mitrovice, situacija je bila više nego alarmantna, čuli su se pucnjevi, škole su bile zatvorene, a građani Mitrovice su posle privođenja Marka Đurića kamionima napravili barikade kako bi iskazali svoj protest, ali i zabrinutost za bezbednost.

Postignut dogovor

Inače, juče je uoči haosa, kako su objavili prištinski mediji, postignut je dogovor kosovskih zvaničnika o formiranju ZSO.

Predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj dogovorili su se da se osnuje šira institucionalna radna grupa, koja će sarađivati s upravljačkom grupom i misijom OEBS na Kosovu, i koja će raditi na izradi predloga Statuta ZSO. Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Statut treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova i odlukama Ustavnog suda o saglasnosti Sporazuma o ZSO sa Ustavom.

- Predsednik Tači, predsednik parlamenta Veselji i premijer Haradinaj složili su se da je dijalog Kosova sa Srbijom od nacionalnog interesa za Kosovo i da treba da objedini ceo politički spektar - navedeno je u saopštenju.

foto: Fonet, AP

Federika Mogerini

ŽALIM ZBOG DEŠAVANJA NA KOSOVU

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sinoć je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Ona je napisala na Tviteru da „žali zbog današnjih dešavanja na Kosovu“ i pozvala na očuvanje mira i dijaloga.

Kurir / E. K.

Foto: Reuters, Fonet, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEZAPAMĆENA TORTURA NA KIM, SRPSKI ZVANIČNICI NA ŽESTOKOM UDARU: Ovako su specijalci ROSU primenjivali brtutalnu silu u Mitrovici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track