LIDER NOVE STRANKE IZRIČIT UOČI POSETE EVROPSKE PREDSTAVNICE Živković: Mogerini trebalo u Beogradu da bude još juče, EU da shvati s kime razgovara!
Foto: Printscreen YT

reakcija

LIDER NOVE STRANKE IZRIČIT UOČI POSETE EVROPSKE PREDSTAVNICE Živković: Mogerini trebalo u Beogradu da bude još juče, EU da shvati s kime razgovara!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Nove stranke Zoran Živković poručio je danas, uoči dolaska visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini u Beograd, da je njena poseta opravdana, naglasivši da je do nje trebalo da dođe još juče, kao i da bi Unija trebalo da "shvati s kime razgovara i iz Prištine i iz srpske delegacije".

Nakon jučerašnjeg hapšenja šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i njegovog proterivanja iz južne srpske pokrajine, Živković je istakao da bi EU, pre svega zbog svojih građana, zakona i standarda, morala odavno da zauzme zdrav i normalan stav i prema Prištini i prema Beogradu, tj. prema onima koji se, naveo je, predstavljaju kao vlast.

"Ni jedni ni drugi ne čine ništa dobro za svoje građane, ali mene više interesuje ono što čini srpska vlast. Ona je pogoršala stanje građana i na KiM i u celoj Srbiji u poslednjih 5-6 godina, a to mora da shvati i EU. To što neko ima sedište u Briselu, ne daje mu za pravo to licemerje i gledanje na jedno oko ili ponašanje poput nekih u Kosovskoj Mitrovici, Prištini ili samom Beogradu", ocenio je lider NOVE.

Komentarišući Briselski dijalog, Živković se, na konferenciji za medije u holu Doma Narodne skupštine, otvoreno zapitao šta su njegove posledice i da li je išta dobro doneo "nekom Azemu iz Prištine ili Dušanu iz Mitrovice".

"Šta su oni dobili u poslednjih 5 godina? Bilo šta, u bilo kojoj oblasti - kulturi, obrazovanju, vladavini prava, ekonomskom razvoju, bezbednosti..? Vi ovde imate pregovore jedne delegacije iz Prištine koju vode ljudi koji su, sa vrlo osnovanom sumnjom i dokazima, opravdano optuženi za terorizam i ratne zločine i imate beogradsku vlast koja je doprinela i učestvovala u vlastima koje su 90-tih dovele do velikog stradanja građana Srbije i građana oko Srbije.

Imate ratne huškače, političke kriminalce, koji drže vlast i u Beogradu i u Prištini. Šta dobro od njih da očekujemo? To je licemerje EU koje se naravno neće odraziti na njihovu bezbednost i standard, ali treba da ih bude sramota što su bili pokrovitelji takvim ljudima", oštro je zaključio Živković, istakavši na kraju i nadu da će "gospođa Mogerini, ali i drugi u Briselu, Berlinu, Parizu, Njujorku, Moskvi ili Pekingu, shvatiti s kime imaju posla".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track