Tadić: Moju smenu traže tajkuni i kriminalci!

Boris Tadić ne da ostavku

Tadić: Moju smenu traže tajkuni i kriminalci!

Politika -
Tadić kaže da bi od njegovog povlačenja najveću korist imali politički protivnici i kriminalne strukture, kojima je zadao ozbiljan udarac u protekle četiri godine

BEOGRAD - Očistiće DS.Lider DS Boris Tadić rekao je da neće podneti ostavku na tu funkciju i da će u DS biti smenjeni oni koji nisu postigli očekivane izborne rezultate.- Ranije su mi tražili da podnesem ostavku zbog pobede, a sada to isto traže zbog poraza. To je dovoljan razlog da ne podnesem ostavku - kazao je Tadić.Predsednik DS je odbacio spekulacije o raskolu u stranci, ali i najavio smenu onih koji nisu postigli očekivane izborne rezultate.- Ne postoji raskol s kojim se DS suočava, ali nesumnjivo ga priželjkuju svi koji bi želeli da izađem iz politike, koji bi želeli slabu DS, i zato ga kreiraju u javnoj percepciji. Moraću da ih razočaram, toga nema u stvarnosti - kazao je Tadić i dodao da je Izvršni odbor DS analizirao izborne rezultate.- Odgovornost će snositi i oni koji se unutar DS bave grupnim i ličnim interesima - rekao je Tadić.On je rekao da bi od njegovog povlačenja najveću korist imali njegovi politički protivnici, zatim „tajkuni koji prvi put u istoriji Srbije nisu mogli da uđu na otvorena vrata u Predsedništvo Srbije“ i organizovani kriminal, kojem je u prethodne četiri godine zadat ozbiljan udarac.- Korist od mog povlačenja iz politike imale bi, takođe, zemlje koje nisu mogle da suspenduju ekonomski suverenitet Srbije, ali i pojedini strani faktori, jer oni koji su suspendovali nacionalne interese Srbije u međunarodnoj areni nisu previše zadovoljni načinom na koji sam te interese branio - rekao je Tadić.Na pitanje hoće li biti uspešni pregovori koje se trenutno vode za sastavljanje vlade, on je odgovorio:- Moguće. Ako taj projekat ne uspe, moraće da usledi nov, u kom će te stranke imati manji ulog. SNS takođe ima interes da napravi takvu koaliciju, ali postavlja se pitanje ko će koga nadvladati, da li će SNS shodno svom procentu glasova imati ulogu u narednom periodu ili će, baš kao DS, plaćati cenu koalicije s manjim strankama, koje imaju ogromne zahteve - kazao je Tadić.

Mišković želi vladu bez DSTadić je izjavio da tajkuni žele vladu SNS-SPS-URS, jer su proteklih godina izgubili mogućnost da uvećavaju svoje bogatstvo zahvaljujući privilegijama koje im daje država. Upitan da li je Miroslav Mišković taj koji želi vladu bez DS, odgovorio je: „Mislim da da. Verujem da je to“.

Velika koalicija - možda jednomNa pitanje o mogućnosti velike koalicije, Tadić je rekao:- Trenutno se radi na formiranju neke druge vlade i većine. Promenjene političke okolnosti, međutim, otvaraju mogućnost različitih koalicija posle novih izbora. Treba ostaviti ovim strankama da probaju da formiraju vladu jer to je, prosto, legitimno. Nakon sledećih izbora mislim da su moguće različite političke koalicije jer nastupa drugačije političko vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track