VENECIJANSKA KOMISIJA PORUČILA PREMIJERKI: Za promenu Ustava neophodan dijalog
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

poseta stručnjaka eu

VENECIJANSKA KOMISIJA PORUČILA PREMIJERKI: Za promenu Ustava neophodan dijalog

Politika -

Delegacija stručnjaka Saveta Evrope koja boravi u Srbiji, danas je na sastanku s premijerkom Anom Brnabić u Beogradu ukazala da je u promeni Ustava i reformi pravosduja neophodan dijalog i komunikacija svih relevantnih faktora, navodi se u saopštenju Vlade.

Predstavnici Venecijanske komisije kojoj je Srbija u aprilu prosledila predlog ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, rekli su da je izmena Ustava Srbije u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, jedan od najvažnijih reformskih koraka koji proizlaze iz preporuka Evropske komisije obaveza.

Oni su naveli da Akcioni plan za pregovoračko poglavlje 23 Srbije sa EU, o vladavini prava, predviđa da ustavne izmene moraju da budu sprovedene u skladu s najboljim rešenjima u okviru Evropske unije.

Članovi Venecijanske komisije su izrazili spremnost da pruže pravnu pomoć Srbiji u postizanju evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblasti demokratije i vladavine prava, kroz neophodne ustavne promene i reformu pravosuđa.

Premijerka Brnabić je na sastanku rekla da Srbija ustavnim amandmanima želi da obezbedi nezavisno i efikasno sudstvo, uz jačanje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, pošto sporo i neefikasno pravosuđe usporava reforme.

S delegacijom Venecijanske komisije danas se sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stručnjaci Saveta Evrope pripremaju godišnji izveštaj koji će biti predstavljen u junu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track