Najnovije vesti

VUČIĆU BICIKL, BRNABIĆKI NERC, A DAČIĆU CD S NARODNJACIMA: Pogledajte šta NA POKLON dobijaju najviši funkcioneri Srbije
Foto: Beta/Milan Obradović

Fantastična lista

VUČIĆU BICIKL, BRNABIĆKI NERC, A DAČIĆU CD S NARODNJACIMA: Pogledajte šta NA POKLON dobijaju najviši funkcioneri Srbije

Politika

Najviše darova, čak 92, primio je ministar Zoran Đorđević, koji je uz kolegu Aleksandra Vulina, jedini i zadržao neke poklone kao ličnu svojinu. Ostali srpski funkcioneri sve što su dobili predali su državi

BEOGRAD - Turski predsednik Redžip Tajip Erdogan poklonio je srpskom kolegi Aleksandru Vučiću beli bicikl prilikom njegove prošlogodišnje posete Srbiji.

 

Premijerka Ana Brnabić dobila je skupoceni ogrtač sa krznom od nerca od kazahstanskog predsednika, dok je šefu diplomatije Ivici Dačiću uručen CD sa narodnom muzikom, kao i set diskova Berlinske filharmonije.

 

Državni funkcioneri imali su rok do 1. marta ove godine da dostave Agenciji za borbu protiv korupcije spisak poklona koji su dobili od domaćih i stranih gostiju.

 

Najviše darova, čak 92, primio je ministar Zoran Đorđević, koji je uz kolegu Aleksandra Vulina, jedini i zadržao neke poklone kao ličnu svojinu. Ostali srpski funkcioneri sve što su dobili predali su državi.

 

foto: Beta/Slobodan Miljević

ALEKSANDAR VUČIĆ - 66 poklona, procena u toku

Najorginalniji poklonodavac je turski predsednik Radžip Tajip Erdogan. On je tokom svoje posete Srbiji u oktobru prošle godine Vučiću poklonio beli "salcano" bicikl i crvenu kacigu.

foto: Beta/Milan Obradović

Takođe, Erdogan je srpskom šefu države darovao šah iz kolekcije "Murasa", sa ručno rađenim figurama od stakla, koje su ukrašene zlatom i poludragim prirodnim oniksom. Bez sumnje reč je o izuzetno vrednom poklonu, čija je procena u toku.

 

Srpskog predsednika je darovao i američki kolega Donald Tramp, koji mu je u septembru prošle godine poklonio manžetne sa grbom SAD. Poklon mu je uručio ambasador Amerike u Beogradu Kajl Skat.

 

Aleksandar Vučić od predsednika Grčke Prokopiosa Pavlopulosa dobio je drvenu kutiju za cigare, obloženu srebrom, dok je od generala Đezara Marinela iz Kancelarije NATO u Beogradu dobio ukrasni porcelanski tanjir, sa grbom Alijanse.

foto: Beta/Biciklistički savez Srbije

Od predsednika slovačkog parlamenta Andreja Danko, Vučić je dobio vazu od ručno sečenog kristala, dok mu je predsednik ruske Dume poklinio zidni sat, urađen tehnikom zlatoveza.

foto: Beta/Hina/Domagoj Opačak

Kao i njegov prethodnik Tomislav Nikolić, i Vučić je dobio uramljeni portret na poklon i to od parasportistkinje i slikarke Dejane Bačko. Odbojkaška reprezentacija Srbije uručila mu je dres kapitena Dragana Stankovića sa potpisima svih igrača, a dopisnica javnog servisa Silvana Tošić belu lanenu košulju sa izvezenim etno motivima na okovratniku.

1 / 5 Foto: Beta/Hina/Domagoj Opačak

 

ANA BRNABIĆ - 14 poklona, ukupna vrednost 178.000 dinara

Najvredniji poklon koji je dobila premijerka Srbije je plišani ogrtač sa krznom od nerca, koji joj je poklonio predsednik Vlade Kazahstana Bakhitzan Sagnitajev. Njegova vrednost je procenjena na 65.000 dinara. 

foto: Vlada Srbije

Zanimljivo je da je od ambasadora iste zemlje Nurbaha Rustenova dobila mladin venac za venčanje, prikazan u keramici. Vrednost tog poklona je oko 15.000 dinara.

 

Od kolege iz Makedonije Zorana Zaeva dobila je tradicionalni makedonski broš (7.500), dok joj je ministar za inovacije iz Makedonije Milena Harito uručila repliku minijaturnog ručnog jeleka u alpaci (6.500 dinara). Turski ministar poljoprivrede i stočarstva Ahmet Ešref poklonio je Branbićevoj repliku tanjira iz otomanskog carstva (12.000 dinara), a delegacija turskog parlamenta porcelansku činiju.

 

IVICA DAČIĆ - 26 poklona, ukupna vrednost 132.210 dinara

Verovatno poznavajući ukus ministra spoljnih poslova Srbije, Ansambl Ratislav Blagojević i Gledance poklonio mu je CD sa narodnom muzikom južne Srbije i Vranja (3.500 dinara). Ipak, Dačić je od predsednika Bundestaga Norberta Lamerta dobio i set diskova Berlinske filharomnije (6.500).

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Predsednik Vlade pokrajine Hesen darovao mu je porcelanske fugure (2.800 dinara), a zanimljivo je da je dobio poklon i od srpskog kolege Zorana Đorđevića, tada ministra odbrane. On mu je poklonio nož za otvaranje koverte (2.500 dinara).

 

ZORAN ĐORĐEVIĆ - 92 poklona, ukupna vrednost 955.300 dinara

Đorđeviću je uručeno najviše poklona tokom prošle godine, a zadržao je četiri kravate, jednu crnu majicu, nekoliko knjiga, igračku avion koju je dobio od ruskog izaslanika... Ukupna vrednost zadržanih darova je oko 38.700 dinara.

Funkcioneri inače mogu da zadrže poklon čija vrednost ne prelazi pet odsto od prosečne plate u Srbiji.

 

Najvredniji dar uručio mu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu - pozlaćeni nož sa pozlaćenom koricom, pozlaćena čuturica i tri pozlaćena čašice, a taj set procenjen je na 120.000 dinara. Šojgu mu je poklonio i uramljeni umetnički liveni rad "Moskva", vredan 20.000 dinara.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Od načelnika Generalštaba Ujedinjenih Arapskih Emirata dobio je posrebljeni paradni bodež, vredan 100.000 dinara, a među skupljim poklonima je i pakistanski tepih koji je procenjen na 25.000 dinara, koji je dobio od pakistanskog ambasadora.

 

Ambasador Maroka poklonio mu je posrebrenu metalnu vazu (15.000 dinara), a delegacija odbrambenih snaga SAD donela mu je manžetne sa njihovim motivima (3.000 dinara).

 

ALEKSANDAR VULIN - 56 poklona, ukupna vrednost 573.824 dinara

I Vulin je jedan od najdarovanijih funkcionera. On je kao ličnu svojinu zadržao poklonjene kravate, nekoliko knjiga, među kojima su i "Ruke Če Gevare" i "Stari zanati", zidnu ikonu patrijarha jerusalimskog, futrolu za naočare, kišobran, čuturu za vodu, šolje za čaj... Ukupna vrednost zadržanih poklona iznosi 29.524 dinara.

foto: Dragana Udovičić

Najvredniji dar koji je dobio aktuelni ministar odbrane je antički mač, pozlaćen, na svilenom ležištu i sa staklenim poklopcem. To mu je uručio ministar odbrane Grčke, a njegova vrednost procenjuje se na 100.000 dinara. Na toliki iznos se procenjuje i paradni bodež, vrhunske izrade u srebru, koji je Vulin dobio od kolege iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Delegacija Pakistana poklonila mu je ćilim (45.000 dinara), a ministar odbrane Južnoafričke Republike krzneni tepih ručne izrade (40.000 dinara).

 

MAJA GOJKOVIĆ - 29 poklona, procena u toku

Predsednica Skupštine Srbije od kolege iz Grčke dobila je srebrnu medalju, a od predsednika ruske Dume sat u plavoj kutiji. Prvi čovek Bundestaga Gojkovićevoj je poklonio keramički tanjir, dok je od predsednika Vlade pokrajine Hesen dobila crvenu i belu figuru konja od porcelana. 

foto: Marina Lopičić

Predsednici srpskog parlamenta je predsednik Svekineskog kongresa darovao dve knjige "Upravljanje Kinom".

 

(Kurir.rs/Blic/Nataša Latković/Foto: Beta/Milan Obradović)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...