(VIDEO)SRPSKO-HRVATSKA SVAĐA U SAVETU EVROPE: Aleksandar Šešelj optužio premijera Hrvatske da slavi fašizam
Foto: Printscreen YouTube

svađa u strazburu

(VIDEO)SRPSKO-HRVATSKA SVAĐA U SAVETU EVROPE: Aleksandar Šešelj optužio premijera Hrvatske da slavi fašizam

Politika -

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj, sin Vojislava Šešelja je na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji se obraćao skupštini, optužio da glorifikuje Jasenovac i tretira Srbe kao građane drugog reda. Predsedavajuća je Šešelja prekinula u izlaganju i opomenula, ali Plenković je uspeo da mu odgovori na sličan način - pominjući veliku Srbiju.

foto: Printwcreen YT

"Koliko ja razumem, Savet Evrope se bori za demokratiju i vladavinu prava. Danas pred sobom imamo čoveka koji glorifikuje Jasenovac, koncentracioni logor za 700.000 Srba, Jevreja i Roma, koji glorifikuje Blajburg, lidera neonacističkog režima u srcu Evrope koji tretira Srbe kao građane drugog reda", rekao je Šešelj, pre nego što ga je prekinula predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Lilijan Mari Paskije iz Švajcarske.

"Moram vas prekinuti. Molim vas da poštujete gosta i promenite ton, na šta sam vas i juče upozorila", rekla je ona.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je održao govor i učestvovao u raspravi u Parlamentarnoj skupštini, vrlo je oštro odgovorio Šešelju, iznevši, kako prenosi N1, podatke o SRS, stranci kojoj Šešelj pripada i koju je utemeljio njegov otac Vojislav Šešelj.

"Što se tiče komentara Šešelja, mislim da je on živi primer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla. Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba da zna, podržava program 'Velike Srbije' koja bi uključivala teritoriju Bosne i Hercegovine i Hrvatske", rekao je Plenković, čiji je odgovor pozdravljen aplauzom.

foto: Printwcreen YT

Sličnu stvar Šešelj je priredio i juče nakon izlaganja hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova poslova Marije Pejčinović Burić. Nju je pitao kada će Hrvatska 'vratiti Republiku Srpsku Krajinu ljudima koji su pobegli od ustaškog noža'.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Strazburu da Hrvatska želi da "okrene list" i da razvija političke i ekonomske odnose sa Srbijom tako da se rešavaju otvorena pitanja s partnerima s kojima se može razgovarati.

On je tako odgovorio na pitanje novinara o istupanju poslanika Srpske radikalne stranke Aleksandra Šešelja u raspravi na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) i o svom odgovoru na to.

Plenković je ocenio da je danapnji istup Šešelja "nastavak provokacija" koje su počele juče, tokom govora potpredsednice Vlade Hrvatske Marije Pejčinović-Burić.

Premijer je dodao da je "jasno rekao hrvatski stav o tome šta misli o političkim ciljevima Srpske radikalne stranke, njihovim 'postignućima' u 1990-tim godinama, osudjenom ratnom zločincu Šešelju".

foto: Printwcreen YT

"Hrvatski stav je jasan, a to je da želimo razvijati odnose sa Srbijom, ali na način da rešavamo otvorena pitanja, da okrenemo novu stranicu, da bismo razvijali političke i ekonomske odnose. Ovo je nešto što me od strane njegove stranke nije iznenadilo", rekao je Plenković novinarima o Šešelju posle rasprave, prenela je agencija Hina.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj rekao je danas u raspravi da PSSE "treba da se stidi" zbog prisustva premijera Hrvatske, saopštila je SRS.

On je Plenkovića nazvao "vodjom neo-nacističkog režima u srcu Evrope u kojoj su Srbi gradjani drugog reda" i predsednikom političke partije "čija je glavna ideologija etničko čišćenje", dodavši da bi "rukovodstvo Saveta Evrope trebalo da se stidi".

Hrvatski premijer odgovorio je Šešečju u raspravi da je on primer izreke da "jabuka ne pada daleko od stabla" i da je Hrvatska imala "tragediju" zbog politike njegovog oca Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića.

Plenković je rekao da je otac Aleksandra Šešelja u Hagu osudjen kao ratni zločinac i da je Hrvatska "imala tragediju 1990-tih zbog takve politike".

"Zbog politike Slobodana Miloševića moja je zemlja patila: 15.000 mrtvih i 37 milijardi dolara ratne štete", rekao je hrvatski premijer.

On je, kako je prenala Hina, dodao da se Hrvatska snažno bori protiv politika koje dovode do hiljada mrtvih, "do tragedija u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu, pre toga u Sloveniji i na kraju do tragedije u vašoj vlastitoj zemlji".

Delegacija Srbije u PSSE uputila je oštar protest predsednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak zbog, kako je navela, "skandaloznog" obraćanja Plenkovića koji je, prema saopštenju srpske delegacije, tvrdio da je 1990-ih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.

(Kurir.rs/N1/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track