JADRANKA JOKSIMOVIĆ U SPOMEN-SOBI KOSMETSKIM ŽRTVAMA: Pokušavamo na sve načine da sprečimo prijem Kosova u Interpol
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srbija čini sve

JADRANKA JOKSIMOVIĆ U SPOMEN-SOBI KOSMETSKIM ŽRTVAMA: Pokušavamo na sve načine da sprečimo prijem Kosova u Interpol

Politika -

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija uložila sav napor da spreči eventualni prijem Kosova u Interpol ali da "situacija nije laka".

"Ministar unutrašnjih poslova ali i svi mi drugi nastojali smo da objasnimo višestruko loše posledice ako bi se to deslilo, što bi se loše odrazilo i na regionalne odnose", rekla je Joksimović prilikom obilaska Spomen sobe kosmetskih žrtava, navodeći da bi svako od članova Vlade trebalo da dođe na to mesto kao simboličan gest.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Navodeći da "situacija nije laka", ona je podsetila da Kosovo podržavaju oni koji su ga priznali kao nezavisno, kao i da to ne može da se promeni preko noći.

"Ipak, ova vlast informiše međunarodnu javnost šta se dešava na Kosovu i to je doprinelo da se donekle situacija promeni pa se glas Srbije bolje čuje nego nekada", rekla je Joksimović.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je rekla i da očekuje da Specijalni sud formiran da procesuira ratne zločine na Kosovu počne da radi i da ogovorni budu kažnjeni, bez obzira da li su zločini počinjeni nad Srbima ili drugim nealbancima ili Albancima.

Govoreći o evrointegracijama, Joksimović je naglasila da to uključuje i proces pomirenja i da je Srbija pokazala da je tome posvećena i ne pravi razliku koje su nacionalnosti žrtve. "Proces pomirenja podrazumeva i da svi drugi pokažu takvu spremnost", naglasila je Joksimović.

Joksimović je rekla da očekuje da se dijalog Beograda i Prištine nastavi kada bude postojala "normalna atmosfera" ali da nije takva kada Priština uvodi dodatni porez za srpsku robu.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić rekao je da je država trebalo da "zid plača", na kojem su slike onih koje je ubila Oslobodilačka vojska Kosova, izloži ispred zgrade u kojoj se odlučuje o prijemu Kosova u Interpol.

"To bi bio najači argument protiv prijema Kosova u Interpol jer je to isto kao kad bi primili Al kaidu, ISIS ili IRA", rekao je Spasić.

On je poručio ministarki Joksimović da predstavnike Evropske unije i druge sa Zapada, kad dolaze u Beograd, dovede da vide Spomen sobu.

Apelovao je na vlasti Srbije da ne pregovaraju sa "Tačijem i Haradijom jer su zločinci", već sa drugim Albancima ili Amerikom.

Joksimović je rekla da razume ljudsku reakciju Spasića, ali da se ova vlast našla u "zatečenoj situaciji" i čini sve što može da pomogne Srbima na Kosovu. "Najlakše je dići ruke i reći prvo ostvariti pravdu pa sve ostalo da se razgovara", rekla je Joksimović.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track