SKUPŠTINA: Izglasan budžet za 2019. godinu! TV pretplata poskupela na 220 dinara, zabrana zapošljavanja na snazi do kraja 2019! Deo opozicije prenoćio u parlamentu (FOTO, TVIT)
Foto: Marina Lopičić

više od 60 zakonskih predloga

SKUPŠTINA: Izglasan budžet za 2019. godinu! TV pretplata poskupela na 220 dinara, zabrana zapošljavanja na snazi do kraja 2019! Deo opozicije prenoćio u parlamentu (FOTO, TVIT)

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2019. godinu kojim su predviđeni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto. U budžetu je predviđen novac za povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara. Za kapitalne investicije predvidjeno je 165,5 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego u ovoj godini.

Skupština Srbije završila je današnju sednicu na kojoj se glasalo o 62 tačke dnevnog reda među kojima je i predlog budžeta za 2019. godinu. Poslanici su počeli sednicu u 10 i nisu pravili pauzu jer je na sve zakone bilo podneto više od 2.000 amandmana.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će budžet, ali i set poreskih zakona doprineti podizanju životnog standarda, privrednom rastu i intenzivnijem napretku Srbije.

Zabrana zapošljavanja u javnom službama i u 2019. godini

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se produžava zabrana zapošljavanja u državnim službama do kraja 2019. godine. Po oceni Vlade Srbije smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru su mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

Skupština je usvojila i zakone koji se tiču plata kojima se menjaju rokovi od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinačnim delovima javnog sektora i to za 1. januar 2020. godine, kada bi trebalo da budu uvedeni platni razredi kako bi za isti posao državni službenici imali istu zaradu.

Usvojene su i izmene Zakona o državnim službenicima i izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Poslanici su danas izglasali i povećanje TV pretplate koja je sa dosadašnjih 150 dinara skočila na 220 dinara mesečno. Oni se danas izjašnjavaju i o predloženim izmenama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojima se produžava primena tog zakona do kraja 2019, do kada će biti zabranjeno zapošljavanje u državnim službama.

Usvojen Zakon o Fondu za nauku. Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o Fondu za nauku Srbije kojim se uredjuje i obezbedjuje politika i mere za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja države. Osnovna uloga Fonda će biti da obezbedjuje finansiranje naučno-istraživačkih projekata, a Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će se baviti politikom u oblasti naučnih istraživanja, kao i institucionalnim finansiranjem kojim će biti obezbedjena stabilnost rada naučnih ustanova i samih istraživača, rekao je ranije ministar prosvete Mladen Šarčević.

foto: Marina Lopičić

Za sprovođenje zakona potrebno je obezbediti 500 miliona dinara i to za aktivnosti osnivanja i rad Fonda za nauku Srbije i uspostavljanje informacionog sistema i baze podataka o programima, projektima i drugim aktivnostima.

Zakonom je utvrdjeno da Fond počinje da radi danom upisa u sudski registar.

Organi Fonda su Nadzorni odbor, Upravni odbor, direktor i Naučni savet.

Skupština je danas usvojila i izmene i dopune Zakona o patentima radi unapređjenja i bolje zaštite patenata u Srbiji.

Poslanici dela opozicije proveli su noć u Skupstini Srbije, jer im kako je sinoć rekao šef poslanika DS Goran Ćirić, nije omogućeno da o amandamnima za budžet govore u plenumu.

Oni su kritikovali vladajuću koaliciju zbog velikog broja predloženih

"besmislenih" amandmana na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja zbog čega nisu stigli da govore o amandmanima na predloženi budžet.

Poslanici dela opozicije juče su dobili i nekoliko opomena što je bio jedan od povoda da organizuju takozvani paralelni parlament i da tokom noći ostanu u Skupštini i govore o svojim rešenjima.

O amandanima na predloženi budžet najavili su da će govoriti i danas na konferencijama za novinare.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track