UDAR NA KURIR: Hrvatica nas ukinula u Evropskom parlamentu! SMETA IM ISTINA O SRBIJI ZA KOJU SE NAŠ LIST BORI U EU!
Foto: Twitter printscreen

SKANDALOZNO: SRAMNA CENZURA

UDAR NA KURIR: Hrvatica nas ukinula u Evropskom parlamentu! SMETA IM ISTINA O SRBIJI ZA KOJU SE NAŠ LIST BORI U EU!

Politika -

Hrvatska političarka Ruža Tomašić pohvalila se da je na njenu inicijativu srpski list izbačen iz kompleta novina koje dobijaju evropski poslanici. To je udar na slobodu medija i istinu o Srbiji za koju se u Briselu bori Kurir, ocenjuju naši sagovornici

Evropski parlament (EP) zaveo je neviđenu cenzuru i, pod dirigentskom palicom evroposlanice iz Hrvatske Ruže Tomašić, uveo zabranu za srpski list Kurir!

Hrvatska političarka poznata po antisrpskim i proustaškim stavovima javno se pohvalila kako se u jednoj od najvažnijih institucija EU izborila za proterivanje dnevnika iz Srbije. Ovaj čin je direktni atak na slobodu medija i udar na istinu o Srbiji koju Kurir pokazuje u Strazburu, Briselu i celoj evropskoj administraciji, smatraju sagovornici Kurira.

foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

Ostali lobisti

Tomašićeva je za hrvatske medije ispričala kako je na njenu inicijativu srpski list Kurir izbačen iz kompleta štampe koji dobijaju evropski poslanici. Ona je kazala da su u jednom od brojeva navodno „vređani Tuđman i hrvatska država“ i opisala kako je „vodila borbu“ za zabranu srpskog dnevnika.

- Sklonili su Kurir, ali samo iz mog sandučića! Opet sam se bunila, pa Kurir više nije dolazio na moj sprat. Na kraju sam se još jednom pobunila i sad više ne dolazi uopšte u EP! Kurir sam uspela da izbacim, ali njihovi (srpski) lobisti su ostali. Svaka država ima pravo na lobiranje i kada bi oni zaista govorili istinu, to meni ne bi smetalo, ali se bave tolikim lažima i neistinama da je to neverovatno. A najviše me boli kada naši predstavnici na sve to ćute - izjavila je ona.

foto: Zorana Jevtić

Udar na istinu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je zgrožen cenzurom koja je sprovedena u EP.

- To je udar na slobodu medija i udar na istinu o Srbiji koju Kurir pokazuje u Strazburu, Briselu i celoj evropskoj administraciji. Cenzura je na delu u evropskim institucijama i ja sam time zgrožen, pogotovo imajući u vidu kakve lekcije oni nama dele kad god im se ukaže prilika. Dozvoliti da neko poput Ruže Tomašić, inače dobro poznate po antisrpskim stavovima, sprovodi zabrane u evropskim institucijama u najmanju ruku je skandal - ocenio je Dačić.

foto: Dragana Udovičić

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da sledbenike ustaša boli istina o Srbiji i poručio redakciji Kurira da bude ponosna što im smeta, jer to znači da radi dobro i čestito.

- Sledbenike ustaša svaka istina boli, a posebno ih boli kada istinu čuju od Srba. Budite ponosni što im smetate, znači da radite dobro i čestito - izjavio je Vulin i podsetio da su njemu kao srpskom ministru zabranili ulazak u Hrvatsku, jer je hteo da dođe u Jasenovac:

- A vas zabranjuju jer ste preneli mišljenje svog naroda. Nisu naučili da čuju istinu. Od ustaša cenzura ne može da čudi, ali čudi me da organi EU dopuštaju obračun sa medijima.

Nezamislivo u Srbiji

Ovakav postupak, kako naglašava, bio bi nezamisliv u Srbiji, a desio se u EU:

- Očekujem da se najpre oglase novinarska udruženja, a onda i komesari EU zaduženi za ljudska prava, slobode, medije. Nadam se da će EU učiniti napore koje tako rado preporučuje drugima i izboriti se za vladavinu prava i slobodu medija.

O ovom slučaju Kurir je tražio komentar i od evropskih parlamentaraca, ali do zaključenja ovog broja izostale su reakcije.

U Zagrebu likuju

KOMŠIJE HVALE RUŽU

Vest o zabrani Kurira objavljena je na hrvatskom portalu Dnevno.hr kao udarna na naslovnoj strani, i to uz velikodušne pohvale poslanici Tomašić, čime su praktično podržali nedemokratski udar na srpski medij.

Vuk Maraš, Medijska asocijacije jugoistočne Evrope

VRATITE KURIR!

Ovo je nesporno pritisak na medije i napad na slobodu štampe. Nedopustivo je da bilo ko koristi javnu funkciju kako bi uticao na instituciju kakva je EP da prekine da nabavlja bilo koje novine. EP je ozbiljna institucija, simbol demokratije cele EU, jer u njemu učestvuju predstavnici svih nacionalnih, političkih, religioznih i drugih opredeljenja. Upravo zato EP mora da sačuva medijski pluralizam, vrati Kurir u sistem distribucije i obezbediti puno poštovanje procedura kako nijedan pojedinac ne bi mogao da ih zloupotrebi u budućnosti.

foto: Vijesti.me/ Savo Prelević

Vladimir Radomirović (UNS)

NEPRIMEREN PRITISAK!

Predsednik UNS Vladimir Radomirović kaže da je neprimereno da neko uskraćuje informacije.

- Prijatno sam iznenađen što je Kurir bio u Evropskom parlamentu i mislim da bi trebalo da što više srpskih medija bude prisutno u Evropskom parlamentu, pa da poslanici imaju pristup vestima iz Srbije. Smatram neprimerenim pritiskom na slobodu medija bilo kakvo uskraćivanje informacija bez obzira na to da li se ono dešava u Srbiji ili EU - naglašava on.

Ratoborna

PRETILA ETNIČKIM ČIŠĆENJEM SRBA

Ruža Tomašić poznata je kao borac za to da Srbija ne uđe u EU i čuvena je po ustaškim i šovinističkim izjavama da joj je „puna kapa hrvatskih Srba“ i da „ne bi mogla da podnese da se njeno dete uda za Srbina“. Reč je o političarki koja je čak pretila etničkim čišćenjem Srba iz Hrvatske.

foto: Printscreen
foto: Printscreen
foto: Printscreen
foto: Kurir

NJAM-NJAM USKRŠNJA TRPEZA OD DANAS U PRODAJI: Čeka vas preko 45 recepata za slatke i slane poslastice

Mnoge domaćice imaju svoje tajne recepte i veoma su ponosne na njih. U Njam-Njam kuvarima pronaći ćete najbolje recepte naših dama koje će sa zadovoljstvom podeliti sa vama svoje kulinarsko umeće.

Neki od recepata koji vas čekaju u novom broju su: baštovanska salata, kafriol bomba, punjeni rolat u sosu od pečuraka, pavlovdanski uštipak, zečići od testa, diplomat-štangle, tortice zečići i mnogi drugi.

foto: Kurir

DANAS NE PROPUSTITE KURIROV DODATAK ENGLESKI U SVAKOJ PRILICI: Jednostavan i praktičan vodič za učenje engleskog jezika

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti drugi deo dodatka Engleski u svakoj prilici, koji poklanjamo u saradnji sa izdavačkom kućom Klett.

Uz pomoć moderne komunikativne metode učenja vežbaćete govor, razumevanje i pisanje, istovremeno sa usvajanjem gramatike i vokabulara.

Naučite osnove engleskog jezika sa korisnim frazama.

foto: Promo

Čitajte KURIR!

(Kurir.rs/B. B. - I. K. /Foto: Printscreen Instagram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track