VUČIĆ NA SKUPU BUDUĆNOST SRBIJE PRED NEPREGLEDNOM MASOM PORUČIO: Naš najvažniji cilj je razvoj Srbije! Veće plate i penzije, a ne sukobi! (KURIR TV UŽIVO)
Foto: Kurir, Tanjug/Filip Krainčanić

ogromna podrška

VUČIĆ NA SKUPU BUDUĆNOST SRBIJE PRED NEPREGLEDNOM MASOM PORUČIO: Naš najvažniji cilj je razvoj Srbije! Veće plate i penzije, a ne sukobi! (KURIR TV UŽIVO)

Politika -

U Beogradu održan najveći skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije", na kom se narodu obratio predsednik Aleksandar Vučić, a kom su prisustvovali građani iz cele Srbije, Srbi iz regiona i dijaspore, koji su satima pre početka pristizali u glavni grad.

1 / 38 Foto: Kurir, Tanjug/Predsedništvo Srbije

20:21 Uz zvuke pesme Ovo je Srbija završen skup!

20:17 Posle obraćanja Aleksandra Vučića, Oliver Mandić izvodi pesmu koju je komponovao za ovu priliku.

foto: Kurir

19:36 Građanima se obraća Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Njegov izlazak na binu pratili aplauzi, ovacije...

Na početku obraćanja pozdravio je mađarskog ministra Sijarta, a potom pozvao Srbe koji su na skup došli peške sa Kosova da dođu na binu i budu sa njim.

1 / 9 Foto: Kurir

- Beskrajno vam hvala na ovolikoj podršci - kazao je Vučić.

- Znam da nikad više neću govoriti pred više ljudi nego što ih je ovde!

- Hoću da se zahvalim svima koji su došli iz različitih krajeva, Republike Srpske, Bijelog Polja, Pljevalja, Vukovara, Severne Makedonije... Pokazali smo jednu stvar: u ma koliko država da živimo, jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa niko ne može da nam uzme! Da pripadamo istom narodu, imamo isti jezik i kulturu!

- Pokazali ste da želite modernu, uspešnu Srbiju. Pokazali ste da ne poštujete one koji prete i koji bi Srbiju da ruše. Ja o političkim protivnicima neću reći ništa. Govoriću o budućnosti Srbije.

- Moj posao kao predsednika Srbije je da čuvamo mir. Srbi su možda u 20. veku imali najviše ratova. Želim da u 21. veku nemamo nijedan! Da nemamo nove ratne junake, da nam junaci budu oni koji će da izvoze softvere i najbolje proizvode u sve krajeve sveta - kazao je Vučić.

- I dalje se takmičimo za dolazak Folksvagena. Srbija je i dalje u igri - kazao je Vučić.

- Imaćemo 10,000 digitalnih učionica, da nam zemlja bude digitalizovana i moderna. Ali ćemo 5.000 digitalnih učionica pokloniti i Republici Srpskoj kako bi naša deca mogla da uče i rade. Hoćemo da naša deca budu podjednako uspešna kao deca Zapadne Evrope.

1 / 11 Foto: Kurir

- Danas je samo sa KiM došlo 7.500 ljudi. Desetinama autobusa nisu na administrativnom prelazu dozvolili da prođu - kazao je Vučić.

- Bez vas ovoliko ne bih mogao pred Putina, Merkelovu, Si Đipinga i Makrona u narednih sedam dana. Ovako znam kolika je odgovornost i hoću da kažem pred ovim ljudima: tražili smo kompromis sa Albancima, molili smo za kompromis, a oni su samo gledali kako da ponize Srbiju - kaže Vučić.

Albancima je poručio:

- Red je da se ponašate civilizovano, red je da se ponašate normalno! Možete da pretite koliko hoćete, nema razgovora! Povucite takse - razgovaraćemo! Ima samo jedna stvar skuplja da izgubite od glave, i to nemojte da zaboravite ni vi prijatelji sa Zapada, ni vi Albanci - a to je obraz! Nikada ne pokušavajte Srbiji da ga okaljate - kazao je Vučić.

- Četvrtu godinu za redom imamo suficit u budžetu. Nikada nijedna vlast u srpskoj istoriji nije to uspela. Želim da tako bude i u narednih 5 godina. To je zato što imate domaćinsku vladu, koja se ponaša odgovorno - kaže Vučić.

- Srpska privreda će u narednih 5 godina rasti 4.5 odsto godišnje - pročitao je Vučić projekcije Svetske banke i MMF.

- Otvorio sam više od 100 farbika. Ponosan sam na to. I sutra da me smene, to niko ne može da mi ukine. Ali to ne bih mogao bez vas, ali ne bez drugačije pozicije Srbije u svetu - kazao je Aleksandar Vučić.

foto: Kurir

- Ma koliko nas neko pritiskao nećemo uvoditi sankcije Rusiji. Politika Srbije je čvrsta i jasna po pitanju vojne neutralnosti. Sami ćemo imati snage da štitimo svoje nebo, svoju zemlju. Jačaćemo svoje snage - kazao je on.

- Naš najvažniji cilj je razvoj Srbije, otvaranje fabrika, veće plate i penzije, uspešna, vredna, zaposlena Srbija. Nas cilj nisu sukobi! Niko nikada u našoj zemlji neće moći da tuče naše žene, da nasiljem dolazi do političkih ciljeva!

- Ovo je slobodna zemlja. Niko ne može da rešava probleme testerama, vešalima...

- Sve nas je manje, ljudi. Sve nam je džabe ako ne budemo imali više dece. Gubimo sve gradove, gubimo sva sela! Nacionalni opstanak je ugrožen! Brinite o deci, brinite o budućnosti Srbije, jer bez dece nema budućnosti Srbije, ma koliko se neki zbog toga na mene ljutili - kazao je Vučić.

- Srbija, to je naša vera! Naš san! Danas je dan za našu trobojku, za Srbiju! Plakao sam kada sam govorio na godišnjicu NATO bombardovanja, neki su me ismejavali, a ja sam ponosan na te suze. A danas bih uz osmeh poručio: hvala Danilu, Milici, Vukanu, hvala za sve što trpe! Hvala i vama dragi prijatelji na ovolikoj podršci! Vi ste Srbija, jedna, jedina, neponoviljiva! Beskrajno hvala na svemu! Mnogo vas volim! Živela Srbija!

19:28 Na binu izašao ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto.

foto: Kurir

- Moram da se zahvalim Vučiću i SNS na pozivu. Čast je biti ovde. Pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da mađarski ministar bude u kampanji vladajuće stranke. Danas pokazujemo da sve možemo da rešimo ako radimo na tome. Do promena je došlo zahvaljujući ličnim naporima. Predsednik Srbije, mađarski premijer i mnogi drugi su doprineli tome. Danas možemo da kažemo da su Srbi i Mađari prijatelji. Odnosi između dve zemlje nikada nisu bili dobri kao danas - kazao je Sijarto.

foto: Kurir

- Svima je jasno da je vaša zemlja jača i jača - poručio je mađarski zvaničnik.

- Mi Mađari veoma cenimo vašeg predsednika Aleksandra Vučića, cenimo što Srbija obezbeđuje više prava mađarskoj nacionalnoj manjini od svih naših suseda - kazao je on.

- Vi ste zaslužili da što pre budete članica EU! Da je do nas, već biste sutra bili članovi EU - zaključio je on.

- Vi ste jedna prava, ponosna evropska nacija, vašim pristupanjem će EU biti jača - kazao je Sijarto.

19:19 Masi se obraća Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Ovo je veličanstveni prizor koji govori o jedinstvu Srba. Došao sam da isporučim ljubav iz Republike Srpske za srpski narod i rukovodstvo, koja stalno jača!

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Republika Srpska nije dozvolila da BiH prizna Kosovo. I mi kažemo glasno i jasno: nećemo u NATO! Mi smo svoju odluku doneli i mi ćemo pratiti Srbiju!

- Srbija je zemlja u koju smo mi zagledani. Hvala Vučiću što je pokrenuo mnoge projekte u Srpskoj! Hvala gospodinu Vučiću za nešto posebno: rođen sam ispod Kozare, nedaleko je Jasenovac. Tamo nas je pobijeno preko 500 hiljada. Bivši komunistički režim nam nije dao da se o tome priča. Kada sam pre 10 godina dolazio da to obeležimo na pravi način, ovde u Beogradu su mi tada rekli da to nije dobro, da je bolje da "ne vređamo Hrvate". Kada sam prvi put pričao s Vučićem, odmah je rekao: idemo u to! - kazao je Dodik.

foto: Kurir

- Danas jasno izražavam podršku Srbiji i njenom rukovodstvu! Ovo je veličanstvena slika o kojoj ću svedočiti ceo život! Hvala Srbiji koja je moćna i jaka, okrenuta miru i slozi! Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, i neka živi srpska sloga - završio je Dodik.

19:09 Pušten film o stradanju srpskih vojnika na KiM.

Potom se obratio i penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski.

foto: Kurir

- U godini u kojom obeležavamo 20 godina od NATO agresije pripala mi je čast da u ime boraca sa legendarnih Košara podelim sa vama, građanima hrabre i ponosne Srbije sećanje na mlade junake koje su položili svoje živote na oltar otadžbine, za našu Srbiju! Bila je to najveća bitka tokom agresije NATO 1999. Košare su naša vojnička i duhovna vertikala - kazao je on.

- Junaci sa Košara koji su u to vreme imali 18, 19, 20 godina bili su snaga naše borbe!

- U borbama za Košare na oltar otadžbine živote je položilo 108 vojnika i starešina. Njih Srbija nikad neće zaboraviti - kaže on.

- Gospodine predsedniče, hvala vam što ste bili prvi zvaničnik Srbije koji je zbivanja iz 1999. godine nazvao pravim imenom - agresija. Hvala vam što ste bili prvi zvaničnik Srbije koji je odao počast mučenicama sa Košara, Šar planine, Drenice, Goleša... Hvala Srbiji što ovih dana na najdostojanstveni način odaje počast svima koji su za agresora bili legitimni ciljevi - kazao je Dimčevski.

18:57 Skupu se obraća Ivica Dačić, šef diplomatije i prvi potpredsednik Vlade.

foto: Kurir, Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Neću da pevam - našalio se on na početku obraćanja.

- Ne znam da li je Bora Čorba otpevao pesmu koja bi najbolje legla ovima od prošle subote "Ostani đubre do kraja" - kaže Dačić.

- Đilas, Jeremić, Obradović imaju medije i podršku zapadnih zemalja, imaju sve, samo jedno nemaju, samo im jedno fali - NAROD! Narod je ovde! Današnji skup je poruka jedinstva i snage srpskog naroda - kazao je Dačić i zamolio masu da jednim aplauzom pokažu celom svetu koliko ih ima.

- Danas je Srbija poštovana u međunarodnoj zajednici, izbegli smo bankrot, danas je Srbija druga zemlja u odnosu na onu od pre 7 godina - sumirao je Dačić.

foto: Kurir, Tanjug/Predsedništvo Srbije

- U vreme naše vlasti više zemalja je povuklo nego priznalo nezavisnost Kosova. Želim da pozdravim sve Srbe koji su došli iz svih krajeva, naročito sa KiM, Srbija je danas oslonac svim Srbima - kaže ministar inostranih poslova.

- Ne igrajte se vatrom! Danas Srbima niko ne sme da preti i da ih napada! Srbija je danas jaka! Nema predaje bez obzira na pritiske!

- Zbog interesa Srbije su se ujedinili i partizanovci i zvezdaši, i četnici i partizani, i Beograđani i oni iz unutrašnjosti! Živela Srbija! - zaključio je Dačić.

18:35 Prva se obraća Ana Brnabić.

foto: Kurir

- Dragi Beograđani, poštovani građani Republike Srbije i Republike Srpske, dragi gosti iz celog regiona, hvala vam beskrajno na ovoj podršci, na ovom poverenju! Hvala vam što smo danas svi zajedno u Beogradu - kazala je ona.

- Danas smo se okupili ovde da pokažemo da Srbija nije podeljena zemlja, da je Srbija jedna, jednaka, jedinstvena, da je zemlja normalnih i pristojnih ljudi - kaže Brnabić.

foto: Kurir

- Srbije ne podržava podele na "botove" i ove druge, nije to Srbija, Srbija je jedna, jaka i jedinstvena! Da stavimo tačku na podele, i na one koji nas dele.

- Ponosna sam što me Vučić pozvao u svoj tim - kaže premijerka i dodaje da je "ozbiljno ponosna na rezultate ove Vlade".

- To su rezultati koji niko ne može da nam oduzme - kazala je ona.

Premijerka se osvrnula i na opoziciju.

- Njima je važno da dođu na vlast. Kako-tako! Jeste li od njih čuli šta je njihov plan za Srbiju? Nismo mi kao oni, nismo mi kao Vuk Jeremić, koji je kao ministar spoljnih poslova pričao kako mu je Kosovo na prvom mestu, a potom na sastancima u Briselu pričao da je on posvećen tome da Srbija postane punopravni član NATO - kazala je ona.

- Mi nismo kao Dragan Đilas, koji ima 500 miliona evra posle nekoliko godina na vlasti. Nismo kao blizanci Sergej Trifunović i Boško Obradović, jedan psuje i vređa, a drugi bije. Isti su. Uspeli su da na svakom skupu nekoga uvrede - kaže Brnabić.

18:32 Izvedena Himna Srbije "Bože pravde!". Pevala je Mari Mari.

foto: Kurir
foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

18:28 Vučić izašao iz Skupštine, pozdravlja se sa građanima!

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na skupu, koji je počeo koncertima Ace Lukasa i Riblje Čorbe, pored Vučića govoriće i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, premijerka Srbije Ana Brnabić, šef srpske diplomatije Ivica Dačić i jedan od heroja sa Košara, penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski.

Skup građana iz cele Srbije predsednik je najavio kao skup dobrih namera i jedinstva po pitanjima od značaja za državu i srpsko društvo

1 / 7 Foto: Kurir

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track