DRECUN I ODALOVIĆ O SKANDALOZNOM DOKUMENTU PRIŠTINE: Rezolucija zatvara vrata za nastavak razgovora
Foto: Stefan Kojić, Zorana Jevtić

Reagovanje

DRECUN I ODALOVIĆ O SKANDALOZNOM DOKUMENTU PRIŠTINE: Rezolucija zatvara vrata za nastavak razgovora

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun ocenio je da usvajanje u kosovskoj skupštini rezolucije o navodnom genocidu Srbije na Kosovu predstavlja izrazito neprijateljski potez prema srpskom narodu i Beogradu i da se time zatvaraju vrata za nastavak razgovora.

"Pregovori se ne mogu graditi na ovakvoj brutalnoj kampanji laži, na optužbama, čime se zapravo na najviši nivo podižu tenzije između Srba i Albanaca, ali se i radikalizuje albanska zajednica i njena mržnja usmerava prema srpskom narodu", rekao je Drecun.

On je ocenio da najnoviji potez prištinskih vlasti predstavlja čistu propagandu, ali i taktiku da se skrene pažnja sa zločina koje su oni počinili.

"Rezolucija o genocidu ne doprinosi budućim odnosima"

Predsednik Komisije za nestale na Kosovu i Metohiji Veljko Odalović ocenio je da je usvajanje rezolucije o navodnom "genocidu Srbije na Kosovu" besmisleno i da takvi potezi Prištine ne doprinose pomirenju, dijalogu i budućim odnosima.

"Odluka Prištine da usvoji rezoluciju je loša, ali ne za nas, već za one koji su je doneli, jer šalju poruku koje nema utemeljenje", rekao je Odalović i dodao da će svako ko pročita definciju reči genocid shvatiti da nije Srbija nešto učinila, već da je srpski narod žrtva.

On je poručio da s takvim porukama nema budućnosti, i dodao da je vrlo neprijatno iznanađen incijativnom predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija.

"Nadam se da će se pojaviti novije i i zdravije snage koje će uz podršku onih koji su decenijama odlučivali o sudbini srpskog i albanskog naroda dozvati pameti one koji šalju takve poruke", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, sve te najave i odluke prištinskog parlamenta služe da bi se izbalansirali unutrašnji politički odnosi.

"Takve odluke su besmislene i ne rešavaju ništa, ne donose i ne doprinose pomirenju, dijalogu i budućim odnosima", kazao je Odalović.

On je izrazio žaljenje što u Prištini ne postoje zreli političari koji će pomoći da se ide u susret novim odnosima i otvaranju zajedničkih tema.

Dodao je da kada bi pričao kakvi su zločini počinjeni nad Srbima, koliko ih je proterano, šta su sve posledice progona Srba i srpske države sa KiM, onda bi trebalo da "okrenemo temu i pitamo one druge da li su svesni odgovornosti za ono što su radili".

Odalović je istakao da bi bilo dobro da Specijano tužilaštvo za zločine OVK u Hagu što pre procesuira osumnjičene i na taj način Albancima, koji su taoci onih koji šalju takve provokativne i teške poruke, objasne šta se stvarno dogodilo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track