PUTIN NEĆE DOZVOLITI PROTERIVANJE SRBA S KOSOVA: Ivica Dačić o odbrani severa!
Foto: Dado Đilas/Dragana Udovičić

Saveznici

PUTIN NEĆE DOZVOLITI PROTERIVANJE SRBA S KOSOVA: Ivica Dačić o odbrani severa!

Politika -

Srbi su masovnim izlaskom na birališta odbranili sever Kosova. U toj odbrani, državni vrh Srbije, kao i srpsko stanovništvo na Kosovu, ima neupitnu podršku Rusije i predsednika Vladimira Putina, kaže za Kurir ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nismo sami

U četiri srpske opštine na severu Kosova juče su održani izbori za gradonačelnike, a Albanci su očekivali da Srbi neće izaći u dovoljnom broju na izbore, te da će pobediti albanski kandidati i da će na taj način prisvojiti sever. Dačić u razgovoru za Kurir kaže da Srbija u odbrani svojih interesa na Kosovu ima apsolutnu podršku Rusije. - U više zvaničnih i nezvaničnih susreta ta podrška je potvrđena, bilo je i konkretnih poteza zvanične Moskve koji su doprineli da Srbi opstanu na Kosovu. Mene su više puta u razgovorima uveravali da Rusija neće dozvoliti da se Srbiji nanese šteta, a predsednik Vučić je više puta to čuo i od samog predsednika Putina - kaže Dačić.

Da Srbija ima punu podršku Rusije i njenog predsednika u odbrani interesa na Kosovu, saopštio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Pekingu, a posle sastanka sa Putinom. - Razgovarao sam sa Putinom i nasamo, što je meni bilo izuzetno važno, i u jednom trenutku on je rekao da će pomagati Srbiju, ali neće dozvoliti da je bilo ko dira i vrši napade na naš narod i zemlju - rekao je tada Vučić.

Akcija u SB UN

Da su jučerašnji izbori odbrana severa Kosova, naveo je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. On je kazao da Srbi svojim glasovima „moraju da naprave bedem nastojanjima Prištine da zauzme sever naše autonomne pokrajine“.

foto: Beta

Diplomata Zoran Milivojević ističe da je očigledna nervoza i u Prištini i na Zapadu, jer projekat nezavisno Kosovo nije uspeo. - Ta nervoza može da preraste u nasilje, ali Srbija ima podršku i Rusije i Kine. Okolnosti su se promenile, Srbija može da računa na njihovu akciju u Savetu bezbednosti - kaže Milivojević i dodaje: - Ovo jučerašnje glasanje je važno jer tako Srbi zadržavaju pod kontrolom institucije na severu. Ako osvoje vlast, to je zaštita.

foto: N1

Izborni dan na severu Kosova do ranih popodnevnih sati protekao je mirno. Ispred svih biračkih mesta bilo je pojačano prisustvo policije. Po jedna patrolna kola i četvorica policajaca dežurali su ispred svakog biračkog centra. Po saznanjima Kurira, izbore na severu Kosova obezbeđivao je juče i jedan broj policajaca Albanaca sa juga Kosova, iz Prištine, ali su oni u najvećem broju bili raspoređeni ispred biračkih mesta na kojima glasaju Albanci, u Suvom Dolu, Bošnjačkoj Mahali, po nekim selima... Prisustvo albanskih policajaca na severu iz Srpske liste ocenili su ranije kao pritisak na Srbe. Dozu uznemirenosti među Srbe na severu Kosova unele su najave mogućih hapšenja Srba policajaca i drugih Srba sa severa već u ponedeljak, dan posle izbora.

Glas naroda

DA OSTANEMO OVDE I DA NAM DECA NE GINU

U Severnoj Mitrovici veliki broj Srba okupio se još u osam ujutru kod spomenika knezu Lazaru, odakle su krenuli do biračkih centara.

- Očekujem da pobedimo mi Srbi! Za koga drugog da glasam - rekao nam je juče ispred biračkog mesta u Tehničkoj školi u Mitrovici meštanin Svetislav Vlajović.

- Idem na izbore sa željom da ostanemo ovde i da nam deca ne ginu više. Nema za mene ništa važnije od toga - kaže Dragoslava Jovanović iz Severne Mitrovice.

- Gradonačelnici opština na severu ostavke su podneli zbog takse, a ta taksa nije ukinuta. Ubacivanje Albanaca kao kandidata za gradonačelnike opština koje imaju srpsku većinu može se tumačiti kao provokacija. Mutna je situacija, no, nadajmo se dobru - kaže Sreten Stojiljković iz Severne Mitrovice.

foto: Kurir

Kurir.rs/K. Blagović - Z. Šaponjić Foto: Dado Đilas/Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track