Najnovije vesti

KO JE ČOVEK KOJI SE JUTROS SASTAO S VUČIĆEM U PREDSEDNIŠTVU: Engel važi za najtvrđeg albanskog lobistu i to ne krije! Mrzi Ruse, uspeh duguje albanskim biračima, po njemu su nazvali ulicu u Peći, ali jutros je šokirao izjavom o Srbima!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

nezgodan igrač

KO JE ČOVEK KOJI SE JUTROS SASTAO S VUČIĆEM U PREDSEDNIŠTVU: Engel važi za najtvrđeg albanskog lobistu i to ne krije! Mrzi Ruse, uspeh duguje albanskim biračima, po njemu su nazvali ulicu u Peći, ali jutros je šokirao izjavom o Srbima!

Politika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je na Andrićevom vencu primio jednog od najaktivnijih i najtvrđih albanskih lobista u Vašingtonu, kongresmena Eliota Engela.

Vučić je preneo da mu je Engel, koji važi za jednog od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu, rekao "dobru rečenicu - da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba". "Nadam se da ćemo to u budućnosti moći i da vidimo", rekao je predsednik.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je rekao da su on i Engel tokom današnjih razgovora izneli potpuno različite pozicije po pitanju odnosa prema KiM, ali da su imali korektan razgovor. "On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova i protagonista nezavisnosti Kosova. Govorili smo koliko je važno da nastavimo razgovore i dijalog i da je to važno za dobre srpsko-albanske odnose i stabilnost u celom reigonu. Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvanju uslova za nastavak dijaloga", kazao je Vučić. Videćemo, dodaje, da li je to realno. 

"Razgovarali smo svako iz svog ugla, ali na civilizovan način", rekao je Vučić.

1 / 6 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podsetimo, Vučić i Engel već su se sreli, u februaru ove godine, tokom 55. minhenske konferencije o bezbednosti, kada se predsednik Srbije sastao sa delegacijom američkog Kongresa, u kojoj je, kako su mediji preneli, bio i Engel, kao predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD. U fokusu tog susreta bio je slučaj braće Bitići koji je Eliot pomenuo i jutros u Predsedništvu.

Eliot je jedan od najžešćih zagovornika kosovske nezavisnosti, žestoko lobira za Prištinu, a najinteresantnije od svega jeste što to uopšte ne krije. Otvoreno ih podržava a to je i potvrdio ispričavši crticu iz privatnog života. 

Naime, on je u Kongresu SAD 30. aprila, otvarajući saslušanje o navodnom silovanju Albanki, rekao da čuva fotografije spaljenih kuća u Peći, da bi se svakodnevno podsećao koliko još treba da se uradi po pitanju Kosova. Za surovu etničku diskiminaciju i tada je optužio bivšeg predsednika Slobodana Miloševića kojeg je nazvao balkanskim kasapinom. Rekao je, kao i Priština što govori, da su navodna silovanja na Kosovu bila instrument u cilju proterivanja Albanaca na etničkom principu. Godinama se zalagao za formiranje Vojske Kosova, i tražio da se suprotan stav Vašingtona po tom pitanju promeni.

- Kosovo bi trebalo da ima vojsku, jer Rusija naoružava Beograd, govorio je Eliot, poreklom ukrajinski Jevrejin, čiji su preci emigrirali u SAD iz carske Rusije, kao i da zbog te saradnje sa Rusijom Srbija treba da se izbaci iz Partnerstva. Tokom agresivnog zastupanja stavova bliskih Prištini nije ispuštao priliku ni da uputi kritike na račun Beograda, što se izborio da 13 zemalja revidira pordšku nezavisnom Kosovu. Tražio je da se Srbija odrekne te politike, jer je, kako tvrdi, nezavisnost Kosova nepovratna. Reagovao je i na hapšenje Haradinaja u Sloveniji 2015. i tražio da Srbija povuče tu optužnicu.

Eliot, bivši učitelj, bio je prvi strani političar koji je govorio u "skupštini Kosova" nakon samoproglašenja nezavisnosti.

U njegovom kabinetu objašnjavaju da je Engelova motivacija ka zastupanu interesa Albanaca nastala zbog "demografije distrikta" koji predstavlja u Kongresu, a procena je da je reč oko 30.000 birača albanskog porekla, većinom sa KiM. Na Kosovu je za zasluge, među kojima su i zalaganje za bombradovanje, nezavisnost i investicije (Prišitina je preko Kongresne agencije za pomoć dobila 49 miliona dolara) dobio poštansku markicu od dva evra, a jedan od najvećih bulevara u Peći nazvan je po njemu.

Zbog svih ovih stavovova i političkog angažmana biće zanimljivo videti - sa kakvom porukom i kakvim ciljem Engel sutra dolazi u Beograd.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...