VUČIĆ: Nećemo dozvoliti da naš narod na KiM bude gladan! Naši nadležni organi nastaviće sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića! Na Kosovo idem u septembru ili oktobru
Foto: Tanjug/Rade Prelić

nakon susreta sa osnovcima

VUČIĆ: Nećemo dozvoliti da naš narod na KiM bude gladan! Naši nadležni organi nastaviće sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića! Na Kosovo idem u septembru ili oktobru

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa osnovcima sa Kosova i Metohije rekao je da će u narednih dan ili dva uspeti dodatno da snabde robom široke potrošnje prodavnice na KiM.

On je rekao da neće dozvoliti da narod bude gladan i žedan, već da imaju normalan život.

"Osim što imamo vrlo talentovanu decu na jugu, verujem da će se narednih godina upisivati još više u Kosovskoj Mitrovici. Ulagaćemo u KiM i život više neće tamo biti isti. Srećan sam što deca beskrajno vole Srbiju, a moja molba je da svoje snove snevaju na Kosovu, a savetovao sam im da uče što više jer znanje niko ne može da im otme i uzme", rekao je Vučić.

foto: Printscreen Pink TV

On je rekao da je mogla da se vidi histerična reakcija mnogih albanskih političara, ali i onih u Beogradu nakon što je postavio pitanja o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Naši nadležni organi nastaviće sa sprovođenjem istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i verujem da ćemo doći do novih informacija", rekao je predsednik.

Dodao je da su se pojedini političari u Srbiji "upirali" da brane pojedine Albance za koje je postavio pitanje - gde su bili?

"Izgleda da je to bilo mnogo teško pitanje, jer neki ljudi nisu smeli da budu tamo. Još nisam dobio odgovor šta su neki u Tirani radili i neki u Kosovskoj Mitrovici. Tu odgovor nećete da dobijete. Što su veća nervoza i histerija - to meni govori koliko su pitanja pogodila pravo u sredinu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će nastaviti da radi svoj posao kao i do sada.

"Naše je da izdržimo pritiske, a mi ćemo nastaviti da srpski brod vodimo ka sigurnoj luci. Tako ćemo da se ponašamo, za nas će istina i zadovoljenje pravde biti vrhovni princip", rekao je on.

Osvrnuvši se na izjavu Bojka Borisova, predsednik je rekao da je Bugarska priznala nezavisnost Kosova, ali Srbija to nije.

foto: Printscreen Pink TV

"Mi sa Bugarskom imamo dobre odnose, a ja ću u narednim danima imati susret sa Bojkom i razgovarati o svemu", rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da se razmatra uvođenje kontramera Prištini zbog otežanog snabdevanja životnim namirnicama na KiM, a biće objavljene, kaže, nakon razgovora sa predstavnicima srpskog naroda sa KiM.

Vučić je na pitanje da li se razmišlja o kontramerama koje su ranije bile najavljene, rekao da se razmišlja o tome svakoga dana, ali da je preče bilo da se najpre obezbedi roba za Srbe sa severa KiM.

"Za nas je od presudnog značaja bilo da obezbedimo više robe u prodavnicima i nadam se ste mogli da vidite juče i prekjuče više robe nego prethodnih dana. Znači, negde je nešto 's neba došlo'", naveo je Vučić.

Dodaje da ne želi da stiče političke poene tako što će Srbija žestoko rečima nekog da napada, a time bi se, istovremeno, smanjila šansa za opstanak Srba na KiM.

"Moja je briga narod na KiM", naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da će se boriti za istinu i pravdu.

"Pustio sam ih da izgovore najveće gadosti, a danas konstatujem da nisam dobio odgovore na moja pitanja. Jedini odgovor je bio od albanskog tužioca", istakao je predsednik i dodao da će verovatno na Kosovo u septembru ili oktobru:

"Ići ću kada budemo mogli da pokažemo šta smo uradili iz investicionog programa za Kosovo, a do tada ćemo uspevati da snabdevamo ljude, da popunimo rafove i obezbedimo im opstanak na ognjištima"

Predsednik je rekao da je zabrana ulaska političara još jedno kršenje sporazuma.

"Baš me briga što mrze mene, ali je važno kako se ophode prema Srbima na KiM. Možete vi da zabranjujete sve, ali Srbi će imati šta da jedu i piju", rekao je Vučić.

O EPS- u

Država nema nameru da prodaje Elektroprivredu Srbije (EPS), već želi da kupuje elektroprivrede iz okruženja i da širi i jača svoju kompaniju, izjavio je predsednik.

Vučić je primetio da je to i političko pitanje, pa, iako imamo novac, neki u okruženju ne žele nama da prodaju svoje elektroprivrede.

On je tako odgovorio na pitanje novinara o navodima Dragana Đilasa da vlast želi da proda EPS i nastavio: "Vidite šta radi podsvest. . . Nekada je dobro i to analizirati", rekao je i dodao da njegovi politički protivnici znaju da EPS mnogo vredi, pa računaju da bi mogli 500 miliona evra "za sebe da zgrnu"...

"Mi ne samo da ne mislimo da prodajemo EPS, nego mislimo da kupujemo elektroprivrede u okruženju", kaže i podseća da je EPS već kupio 11 odsto crnogorske elektromreže.

"Spremni smo da kupujemo elektroprivrede, hoćemo da širimo i jačamo EPS, da bude najveća kompanija na Balkanu, a ne da ga prodajemo", podvukao je predsednik.

Vučić je napomenuo da je isti slučaj i sa Telekomom Srbija, koji država takođe nema nameru da prodaje, naročito ne većinski paket akcija.

EPS ostaje naš u celini, Telekom Srbija svakako više od 51 odsto, dodao je.

Odbacio je i primedbe da imamo najniži rast, te preneo podatke da čak i na tromesečnom nivou, zemlje iz okruženja, BiH i Albanija, imaju značajno niži rast.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Ničim drugim se ne bave, već neistinama", primetio je Vučić i dodao da se, uprkos stalnim neistinama, prosečna plata od 340 evra nikako ne može predstaviti kao da je viša od 463 ili od 500 evra, kolika će biti prosečna plata u novembru.

Ekonomija je dobra, država to sve uspeva uprkos značajnom smanjenju prozivodnje "Fijata", koji je bio osnova rasta, što, kaže, znači da imamo sve značajniju privredu, sve više fabrika, za razliku od perioda u kojem su fabrike zatvarane.

"Ne vidim da imamo ozbiljnih problema", podvukao je predsednik.

Preneo je i prognoze MMF-a i Svetske banke, koje kažu da u naredne tri godine kumulativno porasti za 12,5 odsto BDP Srbije, što znači 4,1 odsto na godišnjem nivou.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track