Najnovije vesti

MAKRON DANAS STIŽE U SRBIJU: Ovo su detalji posete francuskog predsednika, svečani doček ispred Palate Srbija, šetnja Kalemegdanom, polaganje cveća na grob srpske heroine
Foto: Profimedia

dvodnevna poseta

MAKRON DANAS STIŽE U SRBIJU: Ovo su detalji posete francuskog predsednika, svečani doček ispred Palate Srbija, šetnja Kalemegdanom, polaganje cveća na grob srpske heroine

Politika

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće danas u Beograd u dvodnevnu posetu tokom koje će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Predsednik Vučić je, uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, poručio da ta poseta predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

 

Vučić je to napisao na Instagram profilu "budućnostsrbijeav", uz koju je objavljena i fotografija Vučića i Makrona kako se rukuju.

 

"Imaću čast da poželim dobrodošlicu @emmanuelmacron. Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila "za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu", u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou", napisao je Vučić.

 

Prema informacijama Službe predsednika za saradnju s medijima, Makron će doputovati oko 15 časova, a posle dočeka na Aerodromu "Nikola Tesla", oko 15.15 sati uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji Aerodroma koju sprovodi kompanija "Vansi erports".

 

Programom posete u 16.00 sati predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslediti sastanak dvojice predsednika.

 

U 16.40 časova predviđena je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

 

Nakon toga, u 16.45 sati uslediće izjave za medije predsednika Vučića i predsednika Makrona.

 

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

 

Za 18.20 predviđena je ceremonija polaganja venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, a u 18.30 polaganje cveća na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

 

Prema programu posete, u 19.00 časova predviđa se ceremonija polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obraćanje predsednika Srbije i predsednika Francuske.

 

Drugog dana posete, u utorak, je u 9.30 sati zakazan razgovor dvojice predsednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopštenju.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...