SVE SU NAM BLIŽE I OSVAJAJU METAR PO METAR: Meštani cele opštine Novo Brdo su svesni da im otimanjem tvrđave Albanci uzimaju istoriju! I PLAŠE SE
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, Eparhija Raško-prizrenska

STRAH OD ZABORAVA

SVE SU NAM BLIŽE I OSVAJAJU METAR PO METAR: Meštani cele opštine Novo Brdo su svesni da im otimanjem tvrđave Albanci uzimaju istoriju! I PLAŠE SE

Politika -

Zastava tzv. Kosova vijorila se i u petak po podne na srednjovekovnoj tvrđavi i na ostacima Crkve Svetog Nikole na Novom Brdu. Veliki šator koji je postavljen u sredu u petak je sklonjen. Nije više bilo ni kosovskih snaga bezbednosti koje su prethodnog dana baš na ostacima srpskog spomenika kulture izvodili nekakvu vežbu

Još jedno falsifikovanje istorije i provokacija Prištine bilo je i održavanje navodnog dana tvrđave Artane u četvrtak, kako pokušavaju da preimenuju srpske zidine Novog Brda, uverili su se reporteri "Novosti".

Meštani ovog mesta i okolnih sela komentarisali su u petak da nisu ni znali za događaj na tvrđavi. Ali, kako je na uzvišenju, videli su da se vijori plavo-žuta zastava samoproglašene države.

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović potvrdio je medijima u petak da niko nije obavestio ovu lokalnu samoupravu o manifestaciji i postavljanju zastave i da su za ceo slučaj saznali iz medija.

foto: Aleksandar Jovanović

I meštani su bili zatečeni novim ispadom prištinskih institucija. Kažu, već su navikli na provokacije, ali ih uznemirava to što su u poslednje vreme učestale baš u Novom Brdu i okolnim selima, gde je većinsko srpsko stanovništvo.

- Sve su nam bliže i osvajaju metar po metar, pričaju meštani sela Prekovce, koje je najbliže Novom Brdu.

- Ispod same tvrđave grade je nekoliko motela, kažu i dodaju da za jedan od ovih objekata pojedini tvrde da pripada bratu Ramuša Haradinaja.

Brine ih, kažu, jer osim što im otežavaju svakodnevni život, Albanci pokušavaju i da im prisvoje svetinje i spomenike.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

- Oduvek se zna čije je Novo Brdo, ali Albanci sada pokušavaju da ispišu novu istoriju, rekla je u petak Sonja Ivković, novinarka iz Novog Brda.

- Provokacije su učestale, a Albanci se sve više približavaju Novom Brdu.

Da Srbima ostavljaju sve manji prostor uverevamo se i oko same tvrđave. Na ulazu je Albanac koji je čuva, kod ostataka crkve tabla na albanskom jeziku prištinskog Zavoda za zaštitu spomenika, sa najavom rekonstrukcije, gde je srpska svetinja predstavljena kao katedrala.

Stoji i pano sa najavom "dana tvrđave" održanog u četvrtak.

U podnožju je nekoliko restorana iz kojih trešti albanska muzika. Nema mnogo posetilaca. Zatičemo tek dvoje stranaca, fotografišu, ali nisu voljni za razgovor.

Čuvar ne dozvoljava prilaz tvrđavi, jer je tu, kaže, zona radova i to onih koje su nedavno otvorili Hašim Tači i nemački ambasador u Prištini.

Tek što se taj skandal smirio, na temelju srpske crkve održana je rimokatolička misa.

- Zastava sa crkve će verovatno biti skinuta, kratko nam je u petak posle podne odgovorio čuvar na albanskom.

Za onu koja se vijori na tvrđavi, oko 300 metara dalje, nije želeo ništa da kaže.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track