ODALOVIĆ POVODOM  MEĐUNARODNOG DANA NESTALIH: Ostajemo posvećeni rešavanju pitanja nestalih lica
Foto: Tanjug/Rade Prelić

region još traga za 10.167 osoba

ODALOVIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA NESTALIH: Ostajemo posvećeni rešavanju pitanja nestalih lica

Politika -

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih, u Beogradu će se danas okupiti porodice nestalih i zatražiti pravdu i otkrivanje istine, a predsednik Komisije Vlade Srbije za rešavanje pitanja nestalih Veljko Odalović kaže da će na zajedničkom okupljanju ponovo istaći posvećenost ovoj kompleksnoj problematici.

"Ne postoji svuda i uvek spremnost da se razgovara o ovoj temi. Informacije koje imamo u ovom trenutku su nedovoljne da bismo mogli da dobijemo odgovore šta je sa još 10.167 nestalih osoba", naveo je Odalović.

Istakao je i da se traži otvaranje arhiva od onih koji ih poseduju, navodeći da nisu arhive samo u Beogradu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Arhive su i u Sarajevu, Zagrebu, Prištini, ali i u NATO-u, kod kontigenata KFOR-a i u OEBS-u. To su arhive koje mogu da pomognu sa informacijama o mestima stradanja i mestima sahranjivanja, o događajima koji su nama važni da bi ovaj proces mogao da dobije na intenzitetu", objasnio je Odalović.

On smatra da tela kidnapovanih i ubijenih Srba koja su nedavno pronađena u Đakovici, nisu preuzele porodice.

"Iako smo prošle godine pronašli i proveli mesec dana na lokaciji Bunker, pronašli posmrtne ostatke i identifikovali tela, nismo uspeli da završimo proces primopredaje. Apsolutni prioritet su porodice i njihovi zahtevi", rekao je Odalović i naglasio da je duboko uveren da problemi nisu samo administrativne prirode.

"To je zona odgovornosti Ramuša Haradinaja i neko će morati da odgovara, ne samo za ubistva tri muška maloletna srpska deteta, oca, majke i bračnog para Petrović, nego i za sve druge zločine koji su se tamo desili. U okolini Đakovice imamo još tri poznate lokacije na koje ukazujemo", objasio je.

Pitanje nestalih osoba je kako kaže važno pitanje jer je i najteža posledica ratova.

"Rešavanje što većeg broja slučajeva, sigurno će doprineti pomirenju, ali ima još mnogo tema povodom kojih se ništa ne radi u Hrvatskoj. Primer su poslednji napadi na Srbe", ističe predsednik Komisije Vlade Srbije za rešavanje pitanja nestalih.

Veliki broj neidentifikovanih posmrtnih ostataka koje Srbija traži, nalazi se u Hrvatskoj, uveren je Odalović.

"Preko 4.000 tela se nalazi u mrtvačnicama širom bivše Jugoslavije. Oko 900 tela se nalazi u Hrvatskoj, preko 2.000 se nalazu u Federaciji, 660 tela se nalazi Banjaluci, a preko 300 je u Prištini. Moramo da dobijemo odgovore ciji su to posmrtni ostaci", zakljucio je Veljko Odalović.

Nakon devedesetih, region još traga za 10.167 osoba. Od ukupnog broja nestalih, više od 3.800 lica je srpske nacionalnosti. U Hrvatskoj se još ne zna gde su grobovi 1.998 ljudi, na Kosovu i Metohiji 1.653, a u Bosni i Hercegovini 6.516.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track