DAČIĆ U SKUPŠTINI: Državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi, nadam se da će broj biti povećan
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

predloge za ukidanje viza s nekoliko zemalja,

DAČIĆ U SKUPŠTINI: Državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi, nadam se da će broj biti povećan

Politika -

Državljani Srbije mogu da bez viza borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio nadu da će broj da se povećava.

Obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije predloge za ukidanje viza s nekoliko zemalja, Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i s Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

"Naša politika je otvorenost prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga, razvijali politički odnosi i unapređivala sveukupna saradnja", rekao je Dačić.

Naveo je da je pasoš Srbije 28. na svetu na osnovu toga u koliko zemalja s njim može da se uđe bez vize.

On je kazao da je vizni režim Srbije kao i vizni režim drugih država veoma "promenljiva i živa materija" koja se često menja prema potrebama usklađivanja međusobnih odnosa, "uvek u skladu s državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana".

Ukidanje viza je znak prijateljstva prema određenoj zemlji i međusobnog poštovanja, rekao je ministar napominjući da međutim često iz Brisela ima primedbi zašto je Srbija ukinula vize za pojedine zemlje.

Ministar je istakao da svaka država ima svoj državni i nacionalni interes, te ukoliko bezvizni režim ne ugrožava neke druge principe kao što je pitanje ilegalnih migracija i azilanata, Srbija nema razloga da preisputuje politiku dok ne dođe na šest meseci do ulaska u EU, kada mora potpuno da uskladi sistem s "belom listom" EU.

Dačić je odbacio kritike da Srbija ukidanjem viza podmićuje zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.

Od četiri sporazuma koji su danas na dnevnom redu u Skupštini Srbije, jedino je za Surinam predloženo ukidanje viza i za građane i za diplomate.

Surinam je povukao prizanje nezavisnosti Kosova, te je Dačič na sednici Skupštine zahvalio, navodeći da je Surinam priznanje povukao u periodu nestabilnosti u toj zemlji.

"Mi smo im zbog toga zahvalni veoma", rekao je Dačić, kao i zato što je delegacija Surinama bila "veoma aktivni na konferenciji Interpola i veoma vatreno i žustro zastupala stav Srbije i naravno glasala protiv prijem Kosova u Interpol".

Dačić je kazao da je 15 zemalja povuklo prizanje Kosova ili suspendovalo ili zamrznulo svoj stav o tome i ponovio da će Srbija nastaviti da traži od zemalja da povuku priznanje bez obzira na pritiske kojima su izloženi da to ne bi učinili.

Na dnevnom redu je ukidanje svih viza za Surinam, kao i ukidanje viza samo za diplomate Paragvaja, Mjanmarske uniji, Dominikanske Republike.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track