Najnovije vesti

DAČIĆ POTVRDIO: Redovna sednica Saveta bezbednosti UN o KiM 31. oktobra
Foto: Marina Lopičić

južna afrika predsedavajuća

DAČIĆ POTVRDIO: Redovna sednica Saveta bezbednosti UN o KiM 31. oktobra

Politika

Redovna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrana situacija na Kosovu i Metohiji, biće održana 31. oktobra, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je za RTS rekao da je Južna Afrika ovog meseca predsedavajuća SB UN i da je za 31. oktobar zakazala redovnu sednicu SB o KiM na kojoj će se razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu.

Ministar je rekao i da je Srbija posle dugog "zatezanja" sa Velikom Britanijom, dogovorila neku dinamiku tih redovnih sednica i da sada više nema tih problema.

Ta tema se, kaže, sada nalazi na agendi i 31. oktobra će se raspravljati o najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN o KiM.

"Za državne i nacionalne interese Srbije, za ostvarivanje svih tih naših zamisli i ideja o tome šta treba da se radi na KiM - Srbi treba da izađu na izbore na KiM, treba da glasaju za predstavnike Srpske liste. Tu je reč o tome da moramo da zaštitimo srpski narod od toga da njima drugi biraju predstavnike. Ako želimo da zaštitimo naš narod na KiM njihovi legitimni predstavnici treba da učestvuju u donošenju svih odluka", istakao je Dačić.

Govoreći o izborima na Kosovu 6. oktobra, Dačić je rekao da je za državne i nacionalne interese veoma važno da Srbi jedinstveno učestvuju na izborima na KiM i glasaju za predstavnike Srpske liste, jer se, smatra, mora zaštititi srpski narod od toga da neko drugi bira njegove predstavnike.

Prema Dačićevim rečima, "neko bi najviše voleo da u kosovski parlament uđu predstavnici onih Srba koji su protiv državne politike Srbije".

To bi, navodi, najviše želeli predstavnici prištinskih vlasti, ali i predstavnici međunarodne zajednice.

"Zato bi time izvršili legitimizaciju te države da je Kosovo takozvana nezavisna država. Mislim da je važno da svi Srbi izađu na izbore, podrže Srpsku listu, da tako nastavim oda se borimo za naša prava na KiM", dodao je Dačić.

foto: EPA

Šef srpske diplomatije navodi da manipulacije eskaliraju sve više.

"Dogovoreno je da svi Srbi imaju prvo glasa, bez obzira da li ima srpska ili kosovska dokumenta. Kroz te biračke spiskove, kroz pravo glasa, kroz predstavnike u biračkim odborima, očigledno da bi neko da od zagarantovanih deset predstavnika ima što više svojih. Kao što Zagreb ne priznaje legitimitet Komšiću u BiH, zato što je izabran glasovima muslimana. Tako se i ovde pretpostavlja da bi takvi Srbi služili njihovim interesima", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, OEBS je ranije učestvovao više u organizaciji izbora.

"Oni od izbora do izbora sve više idu u odstranjivanje međunarodnih organizacija. Bez OEBS-a nema poštenih izbora na KiM. Želja pritštinski vlasti je da otera sve međunarodne misije sa KiM, da bi mogli da rade šta hoće", rekao je Dačić.

To je, prema Dačićevim rečiima, više poruka za Srbe.

"Da svi Srbi izađu i glasaju za SL, da bi se izbegla manipulacija sa ubedljivom pobedom", istakao je Dačić.

Ministar je rekao i da će biti novih povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova što, kaže, tera Prištinu da ide na kompromis.

"Kada će biti nekih novih povlačenja ja sad ne mogu da kažem. Nije ni uputno. Nekim zemljama su povukli ekonomsku pomoć zato što su povukli priznanje. Biće do kraja godine, jer će taj broj pasti ispod polovine članica UN", naveo je Dačić.

On je ocenio i da se pokazalo da u SAD postoji veliki sukob po pitanju spoljne politike na relaciji Stejt department - Kongres.

Odgovarajući na pitanje da li je sve u redu u vladajućoj koaliciji, na relaciji SPS - SNS, Dačić odgovara da je sa predsednikom SNS i Srbije Aleksandrom Vučićem bio u SAD, da zajedno rade na ciljevima.

"Svako ima svoje stranačke interese. To nije samo nadmetanje sa opozicijom. To je sve u zoni nečega što je normalna, politička i parlamentarna borba. Uvek ima malih sukoba, ali mi radimo u interesima Srbije, da Srbiji bude bolje", kazao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...