KURTI SPREMIO PAKLENU LISTU, IMA SPISAK SRBA ZA ODSTREL: Evo kakav scenario priželjkuje uglednim Srbima na Kosmetu
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

U senci kosovskih izbora i aktuelnih dešavanja

KURTI SPREMIO PAKLENU LISTU, IMA SPISAK SRBA ZA ODSTREL: Evo kakav scenario priželjkuje uglednim Srbima na Kosmetu

Politika -

EOGRAD - U senci kosovskih izbora i aktuelnih dešavanja, sprema se generalni kongres Interpola u Čileu (od 15. do 18. oktobra), na kojem će Kosovo još jednom pokušati da uđe u Interpol.

Upravo na to računa Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja, koje je osvojilo najveći broj glasova na izbora i najverovatnije budući premijer takozvane države Kosovo, kako bi se razračunao s „neposlušnim Srbima“.

foto: EPA/Georgi Licovski

- Kurti je već u više navrata izjavljivao da ne želi Srpsku listu u svojoj vladi, iako po kosovskom ustavu, kao stranci koja je osvojila svih 10 mandata namenjenih srpskoj zajednici, mora da im da najmanje jedno ministarsko mesto. Sada Kurti računa da će Kosovo ipak uspeti da mimo svih zakona postane članica Interpola, a već je pripremio spisak viđenijih Srba za kojim će odmah biti raspisane poternice. Među njima su i lideri Srpske liste, kako bi očistio put za Rašića ili nekog drugog sebi podobnog - otkriva izvor Alo!

I ove godine glasanje će se odvijati u dva kruga. Naši predstavnici nadaju se da neće biti pauze između njih, kako bi se sprečio dodatni albanski pritisak na zemlje članice, kao što je to bio slučaj prethodnog puta u Dubaiju.

Politički analitičar Branko Radun navodi da ga ne čudi što je Kurti pripremio spisak Srba za takozvani odstrel.

foto: EPA/Stringer

- Za Albance je inače svojstveno da se unapred pripreme kao da će ući u Interpol. I prošle godine oni su se radovali i pre glasanja, te smišljali koga će sve staviti na poternicu. Kada je reč o glasanju za članstvo u Interpolu, situacija će po nas biti teža neko prošlog puta. Biće zaista neizvesno do samog kraja, ali mi ćemo se boriti. Još manje čudi što je Kurti na papir stavio ljude iz Srpske liste, to je čak vrlo logično. Prvo zato što će on morati da ukine takse jer i Amerikanci to od njega očekuju, a da bi to opravdao pred građanima i ispao veliki Albanac, odnosno nacionalista, naravno da će da lovi predstavnike Srpske liste za koje su glasali svi Srbi na Kosovu. Netrpeljivost prema njima već je javno iskazao rekavši da su nepoželjni u njegovoj vladi - kaže Radun.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova formiraće zajedničku vladajuću koaliciju, a konačni sporazum biće postignut nakon proglašenja konačnih rezultata vanrednih izbora, poručeno je juče, posle sastanka koji su predstavnici ove dve partije imali u Prištini. Kurti je poručio i „da će u Vladi biti jedan ministar iz srpske zajednice, kako to nalaže Ustav Kosova, ali da neće trčati za Srpskom listom pre nego što se bude razgovaralo s ostalima političkim subjektima iz srpske zajednice koji su učestvovali na izborima“.

Sastanku je prisustvovala i Vjosa Osmani, koja je ispred DSK predstavljena kao kandidat za premijera, a novinarima je poručila da su obe partije iskazale dobru volju da vladaju zajedno i da rade u interesu građana Kosova. Njih dvoje nisu najavili ime budućeg premijera, ali je Kurti najavio da će vladati zajedno. „Vladaćemo zajedno. Nećemo se baviti političkom trgovinom kakvu ste videli sa koalicijom PAN. Bićemo radikalno transparentni“, najavio je Kurti.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track