OVO JE NAJMOĆNIJA ŽENA RUSIJE SA KOJOM SE SASTAO PREDSEDNIK VUČIĆ: Islamisli su hteli da je ubiju, Amerikancima je na crnoj listi, a Srbima je obećala da Rusija nikada neće priznati nezavisno Kosovo
Foto: Predsedništvo Srbije

važan susret na andrićevom vencu

OVO JE NAJMOĆNIJA ŽENA RUSIJE SA KOJOM SE SASTAO PREDSEDNIK VUČIĆ: Islamisli su hteli da je ubiju, Amerikancima je na crnoj listi, a Srbima je obećala da Rusija nikada neće priznati nezavisno Kosovo

Politika -

Predsedica Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko dolazi danas u zvaničnu posetu Beogradu gde će se sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

foto: AP

Matvijenko važi za osobu koja uživa posebno poverenje ruskog predsednika Vladimira Putina. Zvu je i "Putinova čelična lejdi". Rođena je 7. aprila 1949. godine u Ukrajini. 1972. završila je Lenjingradski hemijsko-farmaceutski institut, a 13 godina posle i Akademiju društvenih nauka pri Centralnom komitetu KPSS.

Trenutna funkcija Valentine Matvijenko je treća po važnosti u državi, odmah posle premijerske i predsedničke. Osim što je predsednica Saveta federacije, Matvijenkova je i stalni član Saveta bezbednosti Rusije.

Pre 14 godina bila je na poziciji zamenika premijera, a na preporuku Putina prebačena je funkciju izaslanika šefa države u Sverozapadnom federalnom okrugu. Ona je blisko povezana s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što joj je obezbedilo i pobedu na izborima za gubernatora u Sankt Peterburgu, Putinovom rodnom gradu.

Koliko je blizak Putinov saveznik govori i to što je ju je 2011. godine postavio na čelo gornjeg doma parlamenta čime ju je napravio najmoćnijom ženom u zemlji. Ona je tako ujedno postala i prva žena na toj funkciji.

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije objavila je u maju 2007. godine, u vreme dok je bila na funkciji gubernatora Sankt Peterburga, da je zarobila dva pripadnika omladinske verske grupe koja je navodno pripremala atentat na ovu visoku rusku funkcioneruku i to upotrebom ručnih granata i plastičnog eksploziva.

Mediji su objavljivali da je reč o pripadnicima islamskoj terorističkoj organizaciji "Ćelija".

Sedamnaestog marta 2014, dan posle referenduma o statusu Krima, Matvijenko je postala jedna od sedam osoba kojima je predsednik Obama nametnuo sankcije.

One su obuhvatale zamrzavanje njihove imovine u SAD i zabranu ulaska u SAD. Zbog uloge u pripajanju Krima Ruskoj Federaciji 2014, i Kanada ju je 17. marta 2014. stavila na spisak sankcionisanih lica.

Matvijenko je već boravila u zvaničnoj poseti Srbiji. Tada je izjavila da Ruska federacija nije i nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Matvijenko ima sina Sergeja (46), a suprug Vladimir preminuo je prošle godine.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track