Najnovije vesti

OGLASIO SE DAČIĆ POSLE SEDNICE I KRŠTENICE U UN: Desilo se sinoć što nikad nije! Prvi put niko nije pozvao članice da priznaju lažnu državu Kosovo
Foto: Facebook Printscreen

ojačala pozicija srbije

OGLASIO SE DAČIĆ POSLE SEDNICE I KRŠTENICE U UN: Desilo se sinoć što nikad nije! Prvi put niko nije pozvao članice da priznaju lažnu državu Kosovo

Politika

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da je osnovna poruka tog skupa vezana za izveštaj Unmika o incidentu od 28. maja kada je kosovska policija uhapsila dvojicu službenika misije UN, kao i da se do danas nije desilo da na jednoj sednici SB UN niko ne uputi poziv drugim zemljama da priznaju Kosovo.

Kako je jutros saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je rekao da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin izneo zaključke tog izveštaja.

Ti zaključci su, kako je naveo, da su uhapšeni bili na službenoj dužnosti, da nisu prekoračili ovlašćenja, da je došlo do kršenja konvencije o imunitetu i privilegijama osoba koje se nalaze u mirovnim misijama UN-a, da su im nanete teške telesne povrede i da se vode sudski postupci protiv njih.

"Najvažniji zaključak je da se poziva Priština da kazni sve odgovorne", rekao je Dačić.

Na sednici SB UN smo iskoristili priliku da iznesemo sve primere oko kršenja ljudskih prava Srba na KiM, da predočimo laži kojima se Priština služi - počev od priče o dekolonizaciji, potom da nisu imali pravo na korišćenje svog jezika i pisma u Srbiji i Jugoslaviji, i na kraju ovaj pokušaj navodnog trovanja članova izborne komisije prilikom prebrojavanja srpskih glasova.

"Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se izjasni o tome, ali i da se izjasni o stavovima (kandidata za premijera i pobednika kosovskih izbora Aljbina) Kurtija koji govori da će Briselski sporazum biti mrtvo slovo na papiru. Šta to treba da znaci? Zašto smo uopšte pregovarali?", upitao je Dačić.

On je ocenio i da je "očigledno da je Srbija veoma ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju" i da je "sveukupna politika (Srbije) uticala da se bolje razume situacija oko KiM".

"Na ovoj sednici niko nije pozvao druge zemlje da priznaju Kosovo, a to se nikad do sad nije desilo", rekao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da su se stvari promenile, ali da ne možemo biti zadovoljni situacijom na KiM i da ne možemo biti zadovoljni kako se ispunjavaju sve medjunarodne obaveze koje je Priština preuzela.

"Zato je potrebno da se o KiM raspravlja na SB UN. Naredna sednica bi trebalo da bude u aprilu sledeće godine", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...